img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

5-1-2021 09:51

Dashboard coronavirus Midden-Limburg - 4 januari 2021

Midden-Limburg - 5 januari 2021 - Het dashboard coronavirus geeft per gemeente inzicht in het verloop van de coronabesmettingen en het aantal positief geteste mensen. We houden jullie op de hoogte van de dagelijkse cijfers in Roermond, Leudal, Maasgouw, Beesel, Roerdalen, Weert en Nederweert, de landelijke cijfers en de meest recente informatie van het Laurentius Ziekenhuis en het SJG Weert. 

img

Laurentius Ziekenhuis Roermond (status 30 december)

Er liggen 21 coronapatiënten in het ziekenhuis, 17 in de kliniek, 4 op de IC. Sinds 18 september zijn er 138 patiënten weer voldoende hersteld en teruggekeerd naar hun eigen woonomgeving, 28 patiënten zijn overgeplaatst naar een andere zorginstelling, 15 patiënten zijn helaas overleden.

De aantallen coronapatiënten nemen landelijk nog steeds toe. Laurentius gaat, net als alle andere ziekenhuizen, de beddencapaciteit voor coronapatiënten weer verhogen. In de kliniek kan daarrnaast nog alleen direct medisch noodzakelijke zorg worden verleend: spoed, oncologie en noodzakelijke operaties.  

SJG Weert (status 28 december)

Op dit moment liggen er 15 coronapatiënten in het ziekenhuis: 13 patiënten in de kliniek en 2 patiënten op de Intensive Care. Daarnaast liggen er 6 verdachte coronapatiënten in de kliniek. 

29 december - In tegenstelling tot afgelopen voorjaar, toen alle geplande zorg noodgedwongen moest worden uitgesteld, gaat de reguliere zorg nu wel deels door. Ook nu kunnen er echter veel minder operaties plaatsvinden. Alleen op die manier kan er genoeg ruimte worden gemaakt voor COVID-zorg. Dit zal naar verwachting ten minste de hele maand januari nodig zijn.

Risiconiveau in onze regio

Zeer ernstig: Strenge, landelijke maatregelen zijn noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie (waakzaam). Er zijn zeer veel mensen besmettelijk en het dagelijks aantal nieuwe besmettingen is hoog. Het bron- en contactonderzoek is niet meer effectief, waardoor het zicht op de verspreiding van het virus beperkt is. Maatregelen worden onvoldoende nageleefd. De regionale zorgcapaciteit is onvoldoende en een deel van de reguliere zorg is al afgeschaald. Maatregelen zijn erop gericht om landelijk en regionaal overbelasting van de zorg te voorkomen, kwetsbaren te beschermen en het virus weer maximaal te controleren.

Landelijke informatie op 4 januari

Positief getest  = 6.671

Opgenomen in het ziekenhuis = 133,3 (gemiddeld over de afgelopen 3 dagen). In totaal liggen 2.130 mensen in het ziekenhuis.

Opgenomen op de IC-afdeling = 38,3 (gemiddeld over de afgelopen 3 dagen). In totaal liggen 715 mensen op de Intensive Care.

Reproductiegetal = 1,15  (aantal mensen dat besmet wordt door één besmettelijke persoon, verkregen op 29 december. Wordt wekelijks bijgewerkt)

Geschat aantal besmettelijke mensen = 164.980 (verkregen op 29 december, wordt wekelijks bijgewerkt) 

In de week van 23 tot en met 29 december zijn 67.388 personen met een positieve coronatestuitslag gemeld. Dit is een lichte daling van 11,7% vergeleken met de week ervoor. Het percentage positief is de afgelopen week iets afgenomen van 13,7% naar 13,0%. In de week van 21 tot 27 december werden iets meer mensen met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen vergeleken met de week ervoor. Het aantal mensen dat op de IC werd opgenomen stabiliseerde. Het reproductiegetal was op 11 december 1,15 (ondergrens 1,12 – 1,17 bovengrens). Het aantal besmettelijke personen in Nederland was op 17 december bijna 165 duizend (ondergrens 125.078 – 202.633 ondergrens) en is gestegen vergeleken met de week ervoor.

Alle 25 regio's zijn op dit moment ingeschaald als ‘zeer ernstig’. 

Tags
Wellicht interessant