img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-1-2021 11:25

Winternummer 'Rondom het Leudal' - #180

Leudal - 10 januari 2021 - Het winternummer - nr. 180 - van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, is verschenen. Met bijdragen van Jo Wijnen, Carmen Nazarski, Frits van Horne, Gerard Ernst, Math Beurskens, Anneke Driessen en weerman Thijs Zeelen:

img

De lezer kan weer genieten van een aantal gevarieerde artikelen o.a. :

-           Jo Wijnen beschrijft op zijn kenmerkende humoristische wijze de vroegere gang van zaken bij het bewaken van een overweg, zoals dat destijds op honderden plaatsen in Nederland plaats vond. Hij neemt de overweg in de Roermondseweg en Napoleonsweg in Haelen onder de loep.

-          Carmen Nazarski haalt jeugdherinneringen op aan “Frans Theelen” in Roggel, het modecentrum dat onlangs na 143 jaar de deuren moest sluiten.

-          Frits van Horne gaat op zoek naar de roots van zuster Eucharis ofwel “de zöster van de Haelese bewaarsjoeël”, die van 1936 tot 2001 in Haelen werkzaam was. Hoe kwam een Duitse zuster bij een Engelse orde in het Nederlandse Haelen terecht?

-          Gerard Ermst en Math Beurskens maken een uitgebreide studie van de patrijs in het Buggenumse veld en de maatregelen die zijn genomen om de patrijs weer terug te krijgen. Achterliggende gedachte is het idee dat als het goed gaat met de patrijs het ook goed met het boerenlandschap.

-          Anneke Driessen duikt in een tweetal zeer interessante kasboeken van een van haar voorvaderen, molenaar Johannes Braekers, die van 1856 tot 1868 op de St. Elisabethsmolen in Nunhem verbleef.

-          Thijs Zeelen vertelt over de warme herfst van 2020. Op 2 november was het nog 20 graden. In de weerhistorie bespreekt hij de winter van 1925/1926, toen begin januari 1926 de legendarische overstroming van de Maas plaats vond.

Ook deze editie is weer rijk geïllustreerd.   

Heeft u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied? Word dan abonnee. Als welkomstgeschenk ontvangt u gratis alle 4 nummers, die in 2020 zijn verschenen. 

U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl of telefonisch via  Peter Terstappen 06-53530871 of Frits van Horne 0475-593767.

De Stichting Studiegroep Leudal is een particuliere organisatie die zich bezighoudt met de studie van de natuur, de geschiedenis en de milieuproblematiek van het Leudal en omgeving. 

Foto Stg. Studiegroep Leudal (1925 Spoorhuisje Roermondseweg)

Tags
Wellicht interessant