img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-1-2021 10:04

As strooien als alternatief voor askruisje op Aswoensdag

Roermond - 16 januari 2021 - Hoe kunnen we tijdens de coronapandemie veilig Aswoensdag vieren? Als antwoord op die vraag heeft de Nationale Raad voor Liturgie (NRL) alle parochies geadviseerd om de as over de hoofden van de gelovigen te strooien in plaats van een askruisje op het voorhoofd te maken. Zo kan Aswoensdag gewoon worden gevierd, zonder dat fysiek contact nodig is. 

img

Boeteritueel

As over het hoofd strooien, is niet nieuw. Het is zelfs de oorspronkelijke Bijbelse vorm, zo laat de NRL weten. Het gebruik van as op Aswoensdag is een boeteritueel aan het begin van de 40-daagse vastenperiode voorafgaand aan Pasen. Van oudsher kent de Kerk twee manieren om de as op te leggen, zoals dat officieel heet: het strooien van as boven het hoofd of het tekenen met as in de vorm van een kruisje op het voorhoofd.

In coronatijd terug naar oude Bijbelse vorm

Later werd er een verschil gemaakt tussen de twee vormen: bij priesters en diakens werd de as over het hoofd gestrooid en lekengelovigen kregen een kruisje op het voorhoofd. Door tijdens deze pandemie terug te keren naar de oude vorm kan Aswoensdag gewoon gevierd worden, zonder dat er fysiek contact hoeft plaats te vinden.

Foto's Leon van Lier/Bisdom Roermond

Tags
Wellicht interessant