img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

13-3-2021 09:40

Gemeente Roermond zet “De Stembus” in bij Tweede Kamerverkiezingen

Roermond - 13 maart 2021 - In de gemeente Roermond rijdt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op woensdag 17 maart “De Stembus” rond in de gemeente Roermond, een mobiel stembureau dat op plekken kan komen waar geen geschikte locatie op loopafstand beschikbaar is. De Stembus is een initiatief van de heer Schoonheim van touringcarbedrijf Ghielen uit Beringe. Hij is stembureaulid en stelde voor om een touringcar in te richten als mobiel stembureau.

img

Omdat zorginstellingen en scholen vanwege de Covid-19 maatregelen niet ingezet kunnen worden bij de aankomende verkiezing als stembureau locatie, moesten er 15 nieuwe locaties gezocht worden. Hierdoor zijn er in bepaalde wijken geen geschikte stembureau locaties die op loopafstand te bereiken zijn. De Stembus biedt daar nu een oplossing voor. 

De stoelen in de bus zijn verwijderd en daardoor is een ruimte ontstaan die ingericht kan worden volgens de richtlijnen. Flexibele spatschermen zorgen voor de afscherming tussen stembureauleden onderling en stembureauleden en kiezers. Dit wordt geregeld door AS Creations uit Swalmen. Uiteraard worden alle Covid-19 maatregelen die voor de stembureau locaties gelden, ook toegepast in “De Stembus”.

De Stembus is niet geschikt voor rolstoelen. Alle overige stemlocaties zijn wel toegankelijk voor rolstoelen.

De Stembus rijdt op woensdag 17 maart tussen 07.30 uur en 20.00 uur een route rijden, die nog moet worden vastgesteld. Op vijf locaties zal “De Stembus” twee uur staan. In die tijd kan iedere kiezer hier zijn stem uitbrengen.

Eind februari 2021 krijgt de kiezer een brief waarin bekend gemaakt wordt waar de kiezer stembureaulocaties kan vinden. Ook de route van De Stembus wordt daarin aangegeven. Op de gemeentelijke website wordt op dat moment constant de actuele lijst van stembureaulocaties gemeld.

Vanwege de Covid-19 problematiek kan het zijn dat een locatie op het laatste moment niet beschikbaar is.

Stockfoto/gemeente Roermond

Wellicht interessant