img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-2-2021 10:25

Leegstaand pand verwoest door brand in Wessem

Wessem - 16 februari 2021 - Maandagavond 15 februari zijn twee blusvoertuigen en een hoogwerker om 20.20 uur uitgerukt naar een brand in een leegstaand gebouw, gelegen aan de Thornerweg in Wessem. Bij de brand is veel rook vrijgekomen, maar voor de omgeving is geen enkel moment gevaar geweest voor de volksgezondheid. Het gebouw is eigendom van de Mutsaersstichting. De oorzaak van de brand is (nog) niet bekend.

img

Bij aankomst van de brandweer was de brand uitslaand, waarop twee extra blusvoertuigen en een waterwagen werden opgeroepen.

In eerste instantie werd gedacht aan het vrijkomen van asbest, maar al snel werd duidelijk dat het gebouw vorig jaar geheel is gesaneerd van asbest.

Dit werd bevestigd een woordvoerder van de Mutsaersstichting, de eigenaar van het gebouw.

Tijdens het blussen bleek dat een gasleiding in het gebouw is beschadigd. De nutsbedrijven werden gewaarschuwd om het gas van buiten het gebouw, af te koppelen.

Bij de brand is veel rook vrijgekomen en deze trok ook over een gedeelte van de kern van Wessem, een stukje Heel en de A2. De inwoners werden op de hoogte gesteld via het medium Twitter en gevraagd om deuren en ramen te sluiten, alsmede de ventilatie van hun woning te sluiten.

Verkenningsploegen van de brandweer hebben in het gebied waar de rook neerstrijkt, metingen verricht om te kijken of er verhoogde waardes gemeten werden van bepaalde stoffen die vrijkomen bij branden. Uiteindelijk bleek dit niet het geval.

Op enkele tientallen meters van het brandende gebouw ligt een basisschool en op ongeveer 60 meter afstand de eerste woningen. Deze zijn niet bedreigd door het vuur.

Het vuur was moeilijk te bestrijden, vanwege de complexe indeling van het gebouw; daarnaast was het dak op enkele plaatsen ingestort en/of instabiel, zodat binnentreden van de brandweerlieden werd bemoeilijkt. 
Zodoende kon het sein "brand meester" pas rond middernacht worden gegeven. Het nablussen heeft nog enige uren geduurd.

De gemeente Maasgouw heeft het terrein afgezet en de politie heeft bewaking ingesteld. Deze zal samen met het team brandonderzoek van de veiligheidsregio, een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand.

De gemeente Maasgouw zal in samenspraak met de afdeling Bouw & Woningtoezicht, de eigenaar van het bouwwerk en de verzekeraar, bekijken wat er moet gebeuren met het pand.

Wellicht interessant