img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-1-2019 11:15

Pas op voor WhatsApp fraude

De politie waarschuwt voor WhatsApp fraude. “Oeps, ik heb je per ongeluk een berichtje gestuurd. Wil je mij de code doorsturen?” Hieronder een beschrijving hoe de internetcriminelen te werk gaan. Belangrijkste tips van de politie om WhatsApp fraude tegen te gaan: geef nooit een code via WhatsApp door aan iemand anders, neem altijd persoonlijk contact op na ontvangst van een WhatsAppberichtje om hulp, reageer nooit op dit soort berichtjes en maak nooit zomaar geld over. 

img

Zo gaan internetcriminelen te werk:

- Gebruikers van WhatsApp kunnen een sms bericht krijgen met een zescijferige code. 
- Kort voor of na dit bericht wordt het slachtoffer benaderd, telefonisch of via WhatsApp. 
- Deze persoon knoopt een luchtig praatje aan, bijvoorbeeld over een advertentie op een bekende handelswebsite (“Heeft u dat antieke kastje nog te koop? Ik heb wel interesse!”). 
- Daarna krijgt het slachtoffer een berichtje dat hij of zij per ongeluk een code heeft ontvangen. “De code was eigenlijk voor mijn man bedoeld. Zou u ‘m even willen doorsturen?” 
- Met deze code nemen de internetcriminelen WhatsApp van het slachtoffer over. 
- De internetcriminelen doen alsof ze het slachtoffer zijn en sturen berichtjes naar de contacten van het slachtoffer met de strekking om geld over te maken omdat het slachtoffer in de problemen zou zitten. 

Helaas toch slachtoffer van cybercrime? Doe dan aangifte via het telefoonnummer 0900-8844 of op een politiebureau. Zorg dat er geen digitale sporen verloren gaan: zet de computer niet uit en bewaar zoveel mogelijk informatie of neem deze mee naar het politiebureau.

Wellicht interessant