img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

5-4-2021 08:16

Juweeltje van de week # 56 - Insectenhotel in Nunhem

Nunhem - 5 april 2021 - Ons 56e 'juweeltje van de week' is het grote insectenhotel net buiten Nunhem: "Nunhems Netherlands BV biedt wilde bijen in het Leudal extra nestgelegenheid." Op steeds meer openbare plekken én bij mensen thuis in de tuin, tref je insectenhotels aan. Van heel klein tot heel groot, zoals hier bij Nunhem. Met een insectenhotel doe je de natuur een groot plezier: je geeft er nuttige insecten onderdak mee en zorgt ervoor dat ze zich op een natuurlijke manier kunnen voortplanten. 

img

Door de verstedelijking krijgen insecten het steeds moeilijker om goede schuilplaatsen en nestplaatsen te vinden. En dat is jammer want insecten zijn van onschatbare waarde voor de natuur. 

Het is afhankelijk van het soort insectenhotel welke bewoners je kan verwachten, maar de meeste hotels bieden plaats aan meerdere soorten insecten waaronder: metselbijen of andere wilde bijen - zoals de maskerbij en behangersbij -, lieveheersbeestjes, vlinders, solitair levende wespen - zoals de muurwesp en de graafwesp - en gaasvliegen.

Metselbijen zijn wilde bijen die zich voeden met stuifmeel en nectar van bloemen. Daarbij hebben ze een voorkeur voor planten die vroeg in het jaar bloeien, en zullen ze al snel afkomen op de bloesem van bijvoorbeeld aardbeien of appelbomen.

Naast metselbijen zal een insectenhotel ook andere soorten wilde bijen aantrekken zoals de maskerbij of behangersbij. Ze worden aangetrokken door inheemse bloemen en leven van de nectar die ze verzamelen. Ook gaasvliegen zijn erg nuttig. Ze zijn vooral ’s nachts actief en eten, afhankelijk van hun ontwikkelingsstadium, bladluizen en pollen of nectar.

Lieveheersbeestjes zijn vooral overdag actief en ze leven, afhankelijk van de soort, van bladluizen en schimmels. Dit soort kevertjes is dus erg nuttig in de tuin.

Vlinders hebben beschutte plekjes nodig waar ze kunnen schuilen voor de regen. Vlinders gebruiken het hotel alleen als schuilplaats en overwinteringsplaats.

 

Er zijn allerlei soorten solitair levende wespen (bijvoorbeeld de muurwesp of de graafwesp) die nuttig zijn bij het bestrijden van ongedierte in de tuin zoals bladluizen, vliegen en allerlei soorten rupsen. Ze vangen andere insecten die vervolgens dienen als voedsel voor de larven van de wesp. Deze wespen veroorzaken geen overlast hebben, omdat ze niet op etenswaren en zoetigheid afkomen. Ze zullen je ook niet steken.

Over het 'juweeltje van de week'

Sinds februari 2020 plaatst DeltaLimburg.nl elk weekend als kopfoto op de FB-pagina het juweeltje van de week. Een bijzondere plek, situatie of object in onze eigen regio, aangevuld met een stukje (achtergrond)informatie. Sinds medio januari 2021 plaatsen we onze juweeltjes ook op de website. 

Bron tuinweb / foto Leon van Lier

Tags
Wellicht interessant