img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

7-4-2021 04:45

Jesje Schalm loopt voor kansengelijkheid in het onderwijs

Roermond - 7 april 2021 - Jesje Schalm, nauw betrokken bij IMC Basis Roermond op de basisscholen Vincent van Gogh en De Kasteeltuin op de Donderberg, loopt het Pieterpad van Maastricht naar Pieterburen.  Ze loopt voor kansengelijkheid in het onderwijs. "Want ook in de uithoeken van ons land verdienen kinderen het om gezien te worden, om te ontdekken waar ze goed in zijn, wat bij hen past." Alle donaties komen 100% ten goede aan de doelstelling van Stichting IMC Weekendschool.

Sinds 1998 verzorgt Stichting IMC Weekendschool op 58 locaties aanvullend, motivatiegericht onderwijs, voor jongeren, op plekken in Nederland waar dat het hardst nodig is. Dat doet de stichting met haar programma’s IMC Weekendschool, IMC Basis, IMC On Tour en IMC Alumni.  

Meer informatie over Stichting IMC Weekendschool en al haar activiteiten is te vinden op de website IMC Weekendschool.nl

Hoe werkt het?

Je kunt Jesje vanaf € 7,50 per kilometer vooraf sponsoren, maar meer mag natuurlijk ook. Zo kun je bijvoorbeeld een vast bedrag, een etappe (.. km x € 7,50) of een locatie sponsoren. "Met deze sponsorloop steun je mij bij mijn wandeluitdaging van 500 km, van de St Pietersberg in Maastricht naar Pieterburen in de provincie Groningen. Ik trek daar meerdere weekenden en vakanties voor uit en hoop in 2022 mijn doel te hebben bereikt."

Na aanmelding via het sponsor aanmeldformulier ontvang je van Jesje binnen enkele dagen een bevestiging en Tikkie code link om jouw bijdrage direct over te maken aan Stichting IMC Weekendschool. Via de privélink naar mijn blog op Polarsteps kun je mijn gelopen paden en verhalen blijven volgen. 

DeltaLimburg.nl zal een stukje met haar meelopen op het traject Montfort-Swalmen ergens in de komende weekenden en daar natuurlijk ook verslag van doen!

IMC Basis 

Bij IMC Basis krijgen alle leerlingen van groep 7 en 8, twee jaar lang, elke week, onder schooltijd les van bevlogen gastdocenten die de kinderen meenemen in hun beroepswerelden. Leerlingen ervaren en ontdekken samen met de gastdocenten vakgebieden zoals Journalistiek, Wetenschap, Recht, Geneeskunde en Beeldende Kunst. Doordat zij samen met de gastdocenten hun vak kunnen uitoefenen en hen álles kunnen vragen, verplaatsen zij zich elke week weer opnieuw in een interessant deel van de wereld om zich heen.

IMC Basis Roermond 

Gody van Dillen (directeur BS De Kasteeltuin) en Cindy Brock (directeur BS Vincent van Gogh): "Door in te spelen op maatschappelijke participatie van kinderen en jongeren wordt het eenvoudiger om de talenten, kracht en vaardigheden van kinderen te herkennen, te benutten en te vergroten. Hiermee worden ook hun ontwikkelkansen vergroot. Het inzetten van een open communicatieve sfeer en kindvriendelijke leeromgeving  in combinatie met activiteiten in het kader van Onderwijs-Tijd-Verlenging (OTV) en IMC basis zijn hier van groot belang.

Het eerste doel van IMC basis op beide scholen is om de leerlingen te laten zien welke richtingen mogelijk zijn. Wat houdt een vak in, is het iets voor jou? Wat moet je doen om dat doel te bereiken? Ligt hier wellicht je talent? Door leerlingen bewust te maken van deze mogelijkheden en kansen willen wij de condities vergroten voor een succesvolle schoolloopbaan en maatschappelijke carrière.

Met het gezegde ‘Goed voorbeeld doet goed volgen’ willen wij aangeven dat wij als school vaak het voorbeeld (moeten) zijn voor deze leerlingen. Het goede voorbeeld is niet altijd in de thuissituatie of  verdere sociale omgeving aanwezig. School heeft hier een grotere maatschappelijke opdracht dan in menig andere Roermondse wijk.”

Helian van Lier, Fred Simons en Leon van Lier van DeltaLimburg.nl hebben in het najaar van 2018 op uitnodiging van Jesje ook enkele gastlessen Journalistiek verzorgd op Basischool Vincent van Gogh. "Het was een geweldige ervaring, de leerlingen waren betrokken en enthousiast en zaten vol creatieve ideeën. Inspirerend!"

Jesje: "Namens alle leerlingen van Basisschool De Kasteeltuin en de Vincent van Goghschool en in Roermond: hartelijk dank voor jouw bijdrage!"

Tags