img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-4-2021 10:28

Nieuw seizoen schapenbegrazing in Maasgouw van start

Beegden - 9 april 2021 - Wandelaars op de Beegderheide hebben de schaapskudde wellicht al gespot. Vanaf 1 april is de herder met zijn schaapskudde van Landschapsbeheer De Wassum het nieuwe begrazingsseizoen in Maasgouw gestart op de Beegderheide. Van daaruit trekt de kudde in enkele maanden tijd van Beegden naar Stevensweert en van Linne naar Wessem. Overal worden bermen, wadi’s en andere grasvelden beheerd door de kudde. Dit is milieuvriendelijk én de schapen verspreiden plantenzaden.  

img

Over landschapsbeheer De Wassum

Landschapsbeheer de Wassum is sinds 1988 betrokken bij de inzet van schaapskuddes bij het beheer van natuurlijk groen. Dit wordt ook wel schapenbegrazing genoemd. Vanuit de Beatrixhoeve in Roermond doet De Wassum aan schapenbegrazing in Noord- en Midden-Limburg, dit zijn eigen kuddes van De Wassum. Daarnaast werkt de Wassum samen met Stichting Het Kempisch Heideschaap om natuurgebieden in Oost-Brabant te onderhouden. 

Waarom schapenbegrazing

De schaapskuddes zijn het hele seizoen op stap met de herders. Ze lopen van terrein naar terrein om hun werk te doen. Grasland wordt kort gehouden en heide wordt gesnoeid. De herder stuurt met zijn hond de schapen naar juiste plaats. Tussen de begrazingsmomenten vallen lange rustperiodes om bloei en zaadzetting van de flora mogelijk te maken. Daarmee wordt de biodiversiteit van een gebied alsmaar groter. 

Foto FB Schaapskudde Maasgouw
 
 

Wellicht interessant