img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-4-2021 17:10

Lourdesbedevaarten gaan dit jaar niet door, Pelgrimini's wel

Limburg - 25 april 2021 - De geplande bedevaarten naar Lourdes van september en begin oktober dit jaar kunnen helaas (weer) niet doorgaan. Het bestuur van het Huis voor de Pelgrim in Maastricht heeft dat moeten besluiten. Het is op dit moment te onduidelijk hoe de coronacrisis zich zal ontwikkelen en hoe de situatie na de zomer in Nederland en Lourdes zal zijn. Wat wel mogelijk is, zijn de zogeheten Pelgrimini’s. Dat zijn bedevaarten van één dag naar regionale heiligdommen in Nederland en België.

img

Olivier Dols, directeur Huis voor de Pelgrim: “Het lijkt erop dat het einde van de pandemie in zicht komt, maar niemand weet wanneer dat precies zal zijn. Dat maakt het voor activiteiten die lang van te voren gepland moeten worden, zoals bedevaarten, erg lastig om voorbereidingen te treffen.” Daar komt bij dat de situatie in het buitenland soms heel anders is dan in Nederland. Met name in Frankrijk gelden andere regels dan hier.”

Om de kwaliteit van de bedevaarten te garanderen die pelgrims van het Huis voor de Pelgrim gewend zijn, zouden nu afspraken gemaakt moeten worden, waarvan niet zeker is of die in september wel nagekomen kunnen worden.

“Het zou een enorme teleurstelling zijn als mensen zich de hele zomer verheugen op een bedevaart naar Lourdes, die op het laatste moment afgezegd moet worden. Daarom hebben we nu de knoop doorgehakt, hoe vervelend dat ook is.”

Pelgrims die al een bedevaart geboekt hadden, kunnen hun geld terugkrijgen of deze geheel of gedeeltelijk omzetten in een gift aan het Huis voor de Pelgrim.

Gezinsbedevaart

Het Huis voor de Pelgrim bood voor half september een bedevaart naar Fátima in Portugal aan, maar deze gaat ook niet door. Op de planning staat verder een gezinsbedevaart naar Lourdes in de herfstvakantie. Deze is voorlopig niet afgelast, omdat het eind oktober wellicht wel mogelijk is om met kleine groepen naar Lourdes te gaan.

Pelgrimini’s als alternatief

Wie dit jaar toch een beetje de sfeer van een bedevaart wil ervaren, kan deelnemen aan de zogeheten Pelgrimini’s. Dat zijn bedevaarten van één dag naar regionale heiligdommen in Nederland of België, die coronaproof bezocht kunnen worden.

De eerste Pelgrimini vindt plaats op woensdag 12 mei. Belangstellenden kunnen kiezen uit een bezoek aan een bedevaartplaats of een wandelpelgrimage. Tot en met eind juli staan er tien Pelgrimini’s gepland. Als deze succesvol blijken, worden ze mogelijk later dit jaar herhaald. Een overzicht van alle Pelgrimini’s is te vinden op de website van het Huis voor de Pelgrim.

Jubileum

Het Huis voor de Pelgrim viert dit jaar het 100-jarig bestaan. Bekeken wordt nog in hoeverre het mogelijk is om na de zomer een aantal jubileumactiviteiten te laten doorgaan.

Stockfoto

Wellicht interessant