img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-4-2021 14:35

WO II-evacuees uit Roermond herdacht in Leeuwarden

Roermond/Leeuwarden - 26 april 2021 - In januari 1945 zijn dertigduizend mensen vanuit Roermond geëvacueerd. De meesten kwamen in Friesland terecht, waarvan bijna 9000 in Leeuwarden. Die evacuees werden allemaal ingekwartierd en bleven daar bijna een half jaar. Dat leidde tot tal van banden tussen Limburgers en Friezen. Op zaterdag 24 april zijn de Roermondse evacuees in Leeuwarden herdacht, in aanwezigheid van de Roermondse loco-burgemeester Angely Waajen, zo meldt Huis aan Huis Leeuwarden.

img

Gedicht in hardsteen

De Stichting Poëzietableaus Leeuwarden heeft aan de evacuatie een gedicht gewijd. De Limburgse evacuees waren rooms-katholiek en daarom krijgt dit gedicht 'In de verre huizen', geschreven door de Roermondse Meity Völke, in hardsteen een plekje naast de ingang van de Bonifatiuskerk in Leeuwarden.

Afgelopen zaterdag werd het poëzietableau onthuld door commissaris van de Koning Arno Brok en de Roermondse loco-burgemeester Angely Waajen.

Herdenkingsplechtigheid in Bonifatiuskerk

Deze onthulling werd vooraf gegaan aan een bijzondere herdenkingsplechtigheid in de Bonifatiuskerk, ontworpen door de Roermondse architect Piuerre Cuijpers.  

Pastoor Van der Wal ontstak een kaars bij een replica van het beeld van O.L. Vrouwe in 't Zand dat door de evacuees vanuit Roermond naar Leeuwarden was meegenomen. Het Heiligenbeeld gaf de evacuees troost en hoop. 

Op exact hetzelfde moment werd in Roermond een kaars ontstoken bij het originele beeld, door mensen die buiten coronatijd graag de herdenking in Leeuwarden hadden willen bijwonen. 

Dezelfde symboliek ging ook uit van de onthulling zelf: commissaris Arno Brok en loco-burgemeester Angely Waajen veegden gezamenlijk Fries en Limburgs zand van het stenen poëzietableau.

Foto's FB wethouder Waajen

Wellicht interessant