img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

3-5-2021 11:45

Oorlogsverhalen op website gemeentearchief Roermond

Roermond - 3 mei 2021 - Veel herdenkingen van de Tweede Wereldoorlog gaan ook dit jaar fysiek niet door. Het Gemeentearchief Roermond wil in dat gemis voorzien en start op de website van het Gemeentearchief vanaf 4 mei - Dodenherdenking - met de rubriek ‘Oorlogsverhalen’. De eerste oorlogsverhalen zijn persoonlijke verhalen van Joodse onderduikkinderen, een overzicht van het lot van een 25-tal Roermondse Sinti en verhalen rond een nieuwe toegang op de oorlogsbronnen van het Gemeentearchief.

img

Joodse onderduikkinderen gered

Drie persoonlijke verhalen van Joodse onderduikkinderen in Roermond: Lieke Hiegentlich, ondergedoken bij de familie Jetten, Mattie Tugendhaft, ondergedoken bij de familie Op ’t Roodt en Gustel Nussbaum, ondergedoken bij de familie Thomassen.

Roermondse Sinti

Ook nieuw is de aandacht voor een groep nazi-slachtoffers die tot op heden altijd vergeten zijn, namelijk de Roermondse Sinti. De nieuwe gemeentearchivaris, Jac Lemmens, heeft hier de laatste jaren veel onderzoek naar verricht en middels een rondreizende expositie ‘Sinti in Limburg’ ook aandacht voor gevraagd in het kader van 75 jaar bevrijding van Limburg. Middels nieuw archiefonderzoek in Roermond hebben we inmiddels zo’n 25 Sinti gevonden die geboren zijn en/of een tijdlang gewoond hebben in Roermond en die tijdens WO-ll zijn vermoord in de concentratiekampen in het oosten.

Oorlogsbronnen op een rijtje

Op Oorlogsverhalen vinden bezoekers o.a. een nieuwe toegang op de rijke collectie oorlogsdocumentatie van het Gemeentearchief, gemaakt door de historicus Fred Cammaert.

Roermond frontstad

Ook de al bestaande artikelenserie van Eric Munnicks over de zware laatste oorlogsmaanden in Roermond is terug te vinden in de nieuwe rubriek. De oorlogsverhalen zijn te lezen en te bekijken op de website van het Gemeentearchief.

Foto Gemeentearchief Roermond

Tags
Wellicht interessant