img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

3-6-2021 09:00

Open dag Imkers bij Bezoekerscentrum Leudal

Haelen - 3 juni 2021 - Na lange tijd openen de imkers van Roer- en Leudal hun deuren weer voor belangstellenden, uiteraard met inachtneming van de dan geldende coronamaatregelen. Iedereen die meer wil weten over bijen en of het houden van bijen is van harte welkom op zondag 6 juni tijdens de Open Dag. De bijenstand is gelegen bij Bezoekerscentrum Leudal, waar een imker aanwezig is om alle vragen te antwoorden.

img

Mei is de voor de bijen en Imkers de drukste maand. Omdat er veel voedsel, honing en stuifmeel, is groeien de volken explosief. Hierdoor raken de bijenkasten te vol. Dit is vaak het begin van het zwermen van bijen.
 
Bij dit zwermen verlaat de koningin met ongeveer de helft van de aanwezige bijen de bijenkast en gaat op zoek naar een andere plek, vaak in een boom.

Voor de imker is het zaak om dit natuurlijke zwermen te voorkomen, hij/zij verliest dan een groot gedeelte van de bijen. Daarom helpt de imker het te grote volk bij het vinden van en nieuw onderkomen. Hij maakt de ruimte voor de bijen weer groter door een groot aantal bijen in een lege kast te plaatsen.

Normaal wordt er in mei veel honing verzameld maar dit is door het koude weer nu niet het geval. De hoeveelheid ‘voorjaarshoning’ is nu veel kleiner.

Praktische informatie

wanneer - zondag 6 juni 2021 van 12.00 tot 16.00 uur.

waar - bijenstand bij het Bezoekerscentrum Leudal (BCL), Roggelseweg 58,  6081 NP  Haelen

030621/HvL

Wellicht interessant