img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-6-2021 19:33

In de lens - de Maasplassen bij Roermond

Roermond - 6 juni 2021 - Vanaf de St. Christoffelkathedraal in Roermond heb je een fantastisch uitzicht, onder andere over de Maasplassen. Op de voorgrond is camping Hatenboer te zien en daarachter ligt Resort Marina Oolderhuuske, ook wel de Parel van de Maasplassen genoemd. Op de achtergrond is de telecom- & datatoren met datacenter te zien. Deze staat in Ittervoort en is 118 meter hoog.

img

Maasplassen in Midden-Limburg

De Maasplassen zijn grindgaten, ze ontstonden door de winning van grind dat er voorkomt dankzij afzetting door de Maas. Grindwinning aan de Maas begon al in de 19e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog begonnen ondernemingen de uiterwaarden grootschalig af te graven. Na 1990 is de grindwinning afgebouwd, al wordt er nog op enkele plaatsen grind gedolven.

De grindgaten bleven als grote littekens in het dal van de Maas achter. Een nieuwe bestemming werd gevonden in de waterrecreatie. Er kwamen stranden, watersportgebieden, natuurgebieden, jachthavens en campings. Het plassengebied tussen Thorn en Roermond vormt een 15 km² groot aaneengesloten recreatiegebied. 

Wat is er te zoal te doen

Op de Maasplassen kun je o.a. zwemmen, surfen, zeilen, duiken, roeien, kanoën, kayakken. Je kunt ook kiezen voor een van de extremere watersporten als waterskiën, en wakeboarden. 

In de zomermaanden zijn de mooie dagstranden een aanrader. Via de website zwemwater.nl kun je zien waar je veilig kunt zwemmen.

Om een goede indruk te krijgen van de omvang en de schoonheid van de Maas en de Maasplassen is een trip met een rondvaartboot een absolute aanrader. 

De Maasplassen zijn ideaal om te verkennen met een boot. De mooie vaarwegen leiden je van de ene plas naar de andere. Als je geen eigen boot hebt, dan kun je er ook eentje huren. Er zijn voldoende jachthavens om aan te meren. 

Op de website VVV Midden-Limburg vind je veel informatie.

Rubriek 'In de lens'

In onze rubriek 'In de lens' zetten we elke zondag een ander plekje in onze regio 'in the picture', aangevuld met een stukje (achtergrond)informatie. 

Foto Leon van Lier 

060621/HvL

Wellicht interessant