img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

7-6-2021 12:50

Fietsen van Chemelot naar Den Haag voor betere regels vervuilende bedrijven

7 juni 2021 - Op dinsdagochtend 8 juni vertrekken vanaf Chemelot fietsers met toeters en bellen voor een fietstocht naar Den Haag. Met hun actie vragen de fietsers aan de formerende politieke partijen om nu eindelijk regels op te stellen voor vervuilende bedrijven zoals Chemelot. De fietsers komen uit heel Limburg, van Kerkrade tot Weert, en zijn deel van een lokale groep van Milieudefensie. Onderweg wordt o.a. in Roermond en Weert gepauzeerd.

img

Na de historische uitspraak tegen Shell is nu de overheid aan zet om er voor te zorgen dat alle grote vervuilers eerlijk meebetalen, anders gaan we de klimaatcrisis niet stoppen.

Behalve vanuit Limburg, wordt er deze week namelijk vanuit elf provincies in Nederland gefietst vanaf vervuilende bedrijven zoals Tata Steel, RWE, Shell en Friesland Campina naar Den Haag.

Op donderdagmiddag 10 juni arriveren zij gezamenlijk in Den Haag onder het motto: Van Vervuiler naar Formatie. Daar roepen zij de formerende politici op om grote bedrijven de rekening te laten betalen van hun eigen vervuiling en zich te houden aan het Parijsakkoord. Bedrijven nemen deze verantwoordelijkheid niet zelf en dus zal de politiek het moeten vastleggen in het nieuwe regeerakkoord.

Woordvoerder Ivy Kockelkorn vind het belangrijk dat in alle provincies actie wordt gevoerd: “Daarmee laten we zien dat mensen in heel Nederland zich zorgen maken om het klimaat. We weten al heel lang dat onze aarde opwarmt en dat we geen tijd meer te verliezen hebben. Mijn toekomst en de toekomst van mensen en kinderen wereldwijd staat op het spel. Het nieuwe kabinet kan nog voorkomen dat het uit de hand loopt. En daarom fietsen we vandaag naar Den Haag.”

Chemelot is een van de 30 bedrijven die samen 40% van de CO2-uitstoot in Nederland veroorzaken. De actie is bedoeld om de overheid te laten zien dat deze bedrijven niet uit zichzelf verduurzamen. Daarom is de politiek nu aan zet om deze bedrijven aan te pakken zodat zij hun eerlijke deel voor de vervuiling betalen. De fietsers vragen de politici om klimaat op 1 te zetten in het regeerakkoord en een eerlijke CO2-heffing in te voeren.

Deze fietstocht is een initiatief van Milieudefensie en wordt lokaal gesteund door Klimaatcoalitie Parkstad, Extinction Rebellion Roermond, Fridays For Future Roermond en Klimaatcoalitie Weert.

Foto: Milieudefensie

070621/HvL

Tags
Wellicht interessant