img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

9-6-2021 10:04

Nieuwe aanwinst Leudalmuseum - unieke maquette bevrijding Roggel

Haelen - 9 juni 2021 - Vanaf nu is in het Leudalmuseum een unieke maquette te zien over de bevrijding van Roggel. De maquette geeft de situatie weer van de Markt in Roggel op 16 november 1944 rond het middaguur, een uur nadat de eerste Schotten van de Gordon Highlanders het dorp binnentrokken. Deze situatie is exact nagebouwd door Thijs Kaelen uit Haelen aan de hand van een foto die op deze 16e november 1944 door een Schotse officier werd gemaakt van de Markt in Roggel.

img

Om de maquette te kunnen bouwen heeft Thijs gebruik gemaakt van oude foto's en ansichtkaarten van de St. Petruskerk en de Markt in Roggel.

In de bouw van de maquette zitten honderden uren minutieus werken, vooral door de vele details die er in zijn verwerkt. Op de voorgrond is een zogenaamde Bren Carrier te zien waar een officier rechtop in staat. De betreffende officier is Luitenant Charles Morley een Londonse politieman die 10 uur later aan het Afwateringskanaal zou sneuvelen. De torenspits van de kerk in Roggel werd in de avond van de 15e november opgeblazen door een Duits sprengcommando. Dit sprengcommando ging redelijk vakkundig te werk. Ze verklaarden vooraf tegen omwonenden dat het schip van de kerk gespaard zou blijven. Zo geschiedde ook. Alleen de helm van de toren verdween. Het schip en de inventaris bleven gespaard. Toch was de ravage enorm.

Het idee van maquette is opgezet door Niels Klompen en Thijs Kaelen en ter beschikking gesteld aan het Museum Leudal door de Stichting Bevrijders 1944 met dank aan beide heren.  

Openingstijden Leudalmuseum

Het Leudalmuseum is sinds 5 juni weer beperkt opengesteld voor het publiek. De actuele openingstijden van het museum zijn te vinden op de website van het Bezoekerscentrum Leudal.   

Foto Leudal Museum/DeltaLimburg.nl

090621/HvL

Tags
Wellicht interessant