img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

13-6-2021 08:06

In de lens - kasteel Aldenghoor in Haelen

Haelen - 13 juni 2021 - Kasteel Aldenghoor ligt in Haelen in de gemeente Leudal. Het huidige kasteel was oorspronkelijk een versterkt huis en stamt naar alle waarschijnlijkheid uit de twaalfde eeuw. Rond 1435 werd het huis uitgebreid met grachten en wallen. Sinds die tijd wordt gesproken van een kasteel. Rond 1600 werden de woonvleugels opgetrokken en in 1750 de toegangspoort. Kasteel Aldenghoor is gebouwd door de heren Van Ghoor en Van Horne.

img

Vroeger heette Kasteel Aldenghoor gewoon Kasteel Ghoor. Omdat er in Neer ook een kasteel Ghoor stond, werd het kasteel in Haelen Kasteel Aldenghoor genoemd en het Kasteel in Neer Kasteel Neyenghoor. Kasteel Aldenghoor is gebouwd op een moeras. Vandaar de naam Ghoor wat in het Limburgse dialect moeras betekent.

Tegenwoordig is het een restaurant, een hotel en een feest- en trouwlocatie. Het kasteel is volledig intact en open voor publiek.

Er worden ook rondleidingen georganiseerd in het kasteel, deze zijn helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Rubriek 'In de lens'

In onze rubriek 'In de lens' zetten we elke zondag een ander plekje in onze regio 'in the picture', aangevuld met een stukje (achtergrond)informatie. 

Foto Leon van Lier 

130621/HvL

Wellicht interessant