img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

18-6-2022 12:11

Natuurbrandrisico Midden- en Noord-Limburg opgeschaald naar 'extra alert'

Midden- en Noord-Limburg - 18 juni 2022 - Het natuurbrandrisico in Midden- en Noord-Limburg is opgeschaald naar 'extra alert'. Dat laat Brandweer Limburg-Noord weten. Het is namelijk erg droog in de natuur. De kans is dan ook aanwezig dat er een natuurbrand ontstaat. Iedereen wordt gevraagd om extra oplettend te zijn. Natuurlijk kun je nog steeds gerust de natuur intrekken, maar meld onveilige of verdachte zaken meteen via 112.

img

Vuur in de natuur

Een klein brandje in het bos of op de hei kan al snel uit de hand lopen. Natuurbranden zijn grillig en moeilijk te bestrijden. De meeste natuurbranden ontstaan door (bewust of onbewust) menselijk handelen. Denk aan onvoorzichtig zijn met vuurkorven, barbecues of bijvoorbeeld met het weggooien van een sigaret. Branden worden soms ook aangestoken. Maar ook door de natuur zelf kan brand ontstaan, bijvoorbeeld door een blikseminslag.

Binnen Nederland geldt in ieder geval jaarlijks van 1 april tot 1 oktober een rookverbod en een verbod tot het maken van open vuur in bos- en natuurgebieden om zo natuurbranden te voorkomen.

Risicofasen

De brandweer en natuurorganisaties werken sinds 2018 met 2 natuurbrandfasen (voorheen 5 kleurcodes) om aan te geven in welke risicofase de kans op natuurbrand zich bevindt. Fase 'regulier risico' (1) is zoals altijd: wees voorzichtig met vuur in de natuur. Bij fase 'extra alert' (2) worden inwoners en recreanten gevraagd om extra alert te zijn op het ontstaan van (natuur)brand. Op de website Natuurbrandrisico kun je zien welke fase in jouw regio geldt.

Ontwikkelingen volgen

Brandweer Limburg-Noord is goed voorbereid op mogelijke natuurbranden. Een specialist natuurbrandbestrijding volgt dagelijks de status van het brandrisico. Dit doen zij onder andere met meetstations. Ook de droogteontwikkelingen volgen ze op de voet. Als een natuurbrand ontstaat, rukt de brandweer met extra mensen en extra materieel uit zodat de brand snel geblust wordt. Hierbij kan ook de hulp ingeschakeld worden van andere regio’s zoals Zuid-Limburg, Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost.

Wat kun je zelf doen?

In dit voorlichtingsfilmpje kun je zien wat je zelf kunt doen om een natuurbrand te voorkomen.

  • Gooi afval, zoals sigarettenpeuken en glas, in de afvalbak of neem het mee naar huis;
  • Laat je vuurkorf, wensballon of barbecue thuis. Ze vormen, net als dat open (kamp)vuurtje, een groot risico;
  • Zet je auto alleen op de aangelegde parkeerplaatsen aan de rand van het natuurgebied en niet in hoog droog gras;
  • Houd bospaden vrij zodat de brandweer snel ter plaatse kan zijn bij een natuurbrand.
Stockfoto
180622/HvL

Wellicht interessant