img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-6-2021 18:45

In de lens - Kloosterboerderij Heibloem

Heibloem/Heythuysen - 20 juni 2021 - Kloosterboerderij Heibloem is een voormalige kloosterboerderij in Heythuysen in de gemeente Leudal. De boerderij bevindt zich ten zuidwesten van Heibloem even buiten het dorp. Omstreeks 1853 werd de kloosterboerderij gebouwd toen de Broeders van Liefde uit Amsterdam de landbouwkolonie Sint Aloysius stichtten. Het ontwerp van het complex was van de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers.

img

De kloosterboerderij is in traditionalistische stijl gebouwd en bestond uit verschillende kloostergebouwen met een kapel, een kloosterboerderij en een brouwerij. Hiervan resteren alleen nog de kloosterboerderij en het brouwerijgebouw. De brouwerij ligt parallel aan de langgerekte boerderijvleugel. Tussen het brouwerijgebouw en de schuur bevindt zich een poort met muur.

Oorspronkelijk was een gedeelte van de boerderijvleugel een graanschuur, met daarnaast de woonruimte. Weer daarnaast lagen de stallen. Een deel van de stallen is afgebroken. Zowel de resterende stallen als de graanschuur werden later omgebouwd en zijn onderdeel geworden van de woning.

De bekende Roermondse Pierre Cuypers is in 1921 overleden en 2021 is daarom uitgeroepen tot het Cuypersjaar. Benieuwd naar zijn leven en werk? Bezoek dan eens het Cuypershuis in Roermond, waar momenteel een bijzondere tentoonstelling over Pierre Cuypers is te zien.

Rubriek 'In de lens'

In onze rubriek 'In de lens' zetten we elke zondag een ander plekje in onze regio 'in the picture', aangevuld met een stukje (achtergrond)informatie. 

Foto Leon van Lier 
200621/HvL

Wellicht interessant