img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-7-2021 02:45

Linda - Kunst en mythen

Panningen - 1 juli 2021 - Goed en kwaad is een thema dat ons als mensheid al oneindig lang bezighoudt. Volksverhalen, sprookjes, sagen, mythen en legenden staan er bol van. Het zijn oeroude wijsheden, die ons al doorgegeven werden door voorouders van eeuwen geleden en ook nu nog zijn ze volop in gebruik. De filmindustrie, kunstenaars, de game industrie en ook (nieuwe) auteurs weten er gretig inspiratie uit te halen.

Wat is het belang van het thema goed en kwaad? Een vraagstuk waar je lang over kunt filosoferen. Mogelijk vergroot het onze kans op overleven? Wil het ons de ware essentie van het leven tonen? Weerspiegelt het de dagelijkse strijd van het menselijk ego, gretig opzoek naar acceptatie, balans en begrip? Of weet onze fascinatie voor het kwaad te zorgen voor heling, van dat wat ons overkomt?

Peter Ramaekers (Weert, 1953) heeft er met zijn boek ‘Kunst en Mythen, als brug naar onszelf en onze schaduwzijde’ een rijk geïllustreerd werk van gemaakt. Hij geeft een breed beeld van de begrippen goed en kwaad. Volgens Ramaekers een actueel thema, in een wereld waarin polarisatie en geweld alleen maar toe lijken te nemen, athans zo lijkt het door constante aandacht voor deze thema’s in de media.

Wellicht is er te weinig belang bij het delen van positief nieuws en goedheid? Of is het negativiteit, het kwade,  dat ons als mens scherp en alert houdt voor mogelijk (levens)gevaar? Goed en kwaad, licht en duister, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Ramaekers laat met dit filosofische werk zien dat goed en kwaad altijd samengaan. Kunst, in alle vormen, laat ons zien waar de bron van goed en kwaad in onszelf te vinden is en hoe we ermee omgaan. Zowel persoonlijk alsook collectief, als mens. Een uitnodiging om je eigen oordelen over goed en kwaad tegen het licht aan te houden en inspiratie te vinden voor (eigen) verantwoordelijk handelen.

Kunst & Mythen als brug naar onszelf en onze schaduwkant | Peter Ramaekers | ISBN 9789491920110

Ik wens je veel inspiratie en wijsheid toe. Linda

Neem ook eens een kijkje op Linda's website.

Foto Linda Gielen
010721/HvL

 

Wellicht interessant