img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-7-2021 12:00

Zomernummer “Rondom het Leudal” 2021

Leudal - 4 juli 2021 - Het zomernummer 2021 van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal, uitgegeven door de Studiegroep Leudal, is verschenen. Met in deze editie bijdragen van Jan Hocks, Jo Wijnen, Ruud Spee, Carmen Nazarski en weerman Thijs Zeelen. Natuurlijk met uitgebreide aandacht voor het 50-jarige bestaan van de Studiegroep!  

img

- Het 50-jarig bestaan van de Studiegroep Leudal e.o. wordt beschreven door Jan Hocks, waarbij diverse hoogtepunten en bereikte resultaten de revue passeren.

- Jo Wijnen beschrijft op zijn kenmerkende humoristische wijze de vroegere gang van zaken bij de liefde tussen mensen, vertaald in gebruiken rondom het huwelijk en de periode voorafgaand aan het huwelijk. Hierbij speelde de katholieke kerk een hoofdrol.

- De redactie besteedt aandacht aan het nieuwe boek van Jo Wijnen, genaamd “Zuid”, waarvan het eerste exemplaar op 25 juli a.s. om 14.30 uur zal worden uitgereikt aan een bekende Limburger. De uitreiking geschiedt op de binnenplaats van kasteel Aldenghoor in Haelen.  

- In een aantal uitgebreide artikelen geeft Ruud Spee zeer interessante tekst en uitleg over het Leudal in (land)kaarten, waarbij hij in het tweede artikel middels de Krayenhoff-kaart en de Manuscriptkaart de periode van begin 1800 tot circa 1850 onder de deskundige loep neemt.

- Carmen Nazarski neemt de lezer mee terug naar het ontstaan van de voormalige bekende muziekhandel van haar ouders in Roggel.

- Thijs Zeelen vertelt over de koude lente van 2021 met enkele extremen. Op 31 maart werd het ruim 26 graden, terwijl een week later sneeuw viel. In de weerhistorie bespreekt hij de lente van 1917, waarbij na een koude lente een vroege hittegolf volgde. Op 19 juni ontstond een fors onweer met wateroverlast, waarbij tussen Horn en Beegden de tram ontspoorde doordat de rails met zand waren dichtgespoeld.

Ook deze editie van 'Rondom het Leudal' is weer rijkelijk geïllustreerd.  

Abonnement

Heeft u belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied? Word dan abonnee. Als welkomstgeschenk ontvangt u gratis alle 4 nummers, die in 2020 zijn verschenen. Voor 2021 bedragen de kosten € 17.

U kunt zich opgeven als abonnee per email via studiegroep.leudal@hetnet.nl of telefonisch via administrateur Peter Terstappen 06-53530871 of via redactievoorzitter Frits van Horne 0475-593767.

Stichting Studiegroep Leudal

De Stichting Studiegroep Leudal is een particuliere organisatie die zich bezighoudt met de studie van de natuur, de geschiedenis en de milieuproblematiek van het Leudal en omgeving. 

Foto Stg. Studiegroep Leudal 
040721/HvL
 

Wellicht interessant