img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-7-2021 06:30

Help de 9-jarige Emi uit Neer aan een snoezelruimte

Neer - 12 juli 2021 - Stichting Emi’s Wereld zet zich in om een snoezelruimte voor de 9-jarige Emi uit Neer te realiseren, zodat zij haar rust kan vinden binnen een veilige omgeving thuis bij haar eigen familie. Emi heeft autisme met een verstandelijke beperking. De wereld is vol met prikkels, voortdurend. Emi kan deze niet verwerken en hierdoor ontstaat er een overvloed aan prikkels. Deze geven haar een onveilig gevoel en daardoor ervaart zij dagelijks heel veel stress.

img

Over Emi

Emi is 9 jaar oud en woont met haar ouders en broertje in Neer. Toen Emi 2 jaar oud was, kreeg ze de diagnoses autisme met een verstandelijke beperking. Deze twee zorgen er dagelijks voor dat ze bijna altijd overprikkeld is en zich de hele dag niet kan ontspannen. Haar ouders zijn al een aantal jaren op zoek naar een manier om haar thuis te laten ontspannen en samen met haar ergotherapeute kwamen ze op een snoezelruimte uit. Deze is er ook bij de dagbesteding waar ze vijf dagen in de week naartoe gaat. Ze kan ’s morgens niet wachten om er naar toe te gaan, want dan kan ze de rest van de dag wat makkelijker aan.

Wat betekent snoezelen voor Emi?

De wereld is vol met prikkels; prikkels die je ziet zijn er voortdurend. Geluiden zijn er ook altijd. Dan heb je nog de prikkels die je voelt en vergeet ook niet je geur die je een fijn of minder fijn gevoel kan geven of de prikkels vanuit je lichaam. Ze zijn er allemaal voortdurend.

Hoe je omgaat met al deze prikkels is voor iedereen anders. Voor Emi voelen de prikkels uit onze wereld en uit haar lijfje vaak als een tsunami. Ze moet heel erg hard werken om al deze prikkels te registeren en verwerken en dat lukt haar niet. Hierdoor ontstaat er een overvloed aan prikkels en deze geven haar een onveilig gevoel. Een gevoel waarover ze de controle verliest, paniek ervaart en om hulp roept. Doordat ze zich in taal niet kan uiten, kunnen we alleen luisteren naar de signalen die ze geeft. Zien we paniek in haar oogjes, huilt of schreeuwt ze. Soms zoekt ze toenadering om hulp en soms duwt ze je weer weg. Emi ervaart hierin dus heel veel stress……

Snoezelen draagt bij aan het helpen regelen en verwerken van alle prikkels die Emi op een dag beleeft, maar ook om stress te verminderen. Hierdoor krijgt ze het gevoel van veiligheid terug en mogen ouders of andere verzorgers met haar in contact komen. Hoe mooi zou het zijn als ouders vanuit dit gevoel van veiligheid samen met Emi mooie rustige momenten mogen beleven en de band tussen ouder en kind wordt versterkt.

Emi geniet van ritmische bewegingen en water. Dit helpt haar te ontspannen. In de toekomstige snoezelruimte is dan ook een verwarmd waterbed geplaatst. Ook is de snoezelruimte voorzien van een zachte wand- en vloerbekleding hetgeen zorgt voor veiligheid en comfort.

Emi wordt heel erg rustig van lampjes, visuele prikkels. Een bubble-unit is dan ook heel erg fijn voor haar net als een projector die verschillende projecties op wand of plafond kan geven.

Emi's Wereld

Op de website Emi's Wereld kan iedereen de vorderingen aan de snoezelruimte volgen en mooie verhalen lezen over Emi, geschreven door haar moeder Petra.  

Help Emi aan een snoezelruimte 

Help Emi door een bijdrage te storten op het rekeningnummer: NL78 INGB 0006 8261 55 t.n.v. Stichting Emi’s Wereld.

Foto Emi's Wereld
120721/HvL 

Wellicht interessant