img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-9-2021 09:55

Samentuin VELT bij Bezoekerscentrum Leudal officieel geopend

Haelen - 1 september 2021 - Op zondagmiddag 29 augustus werd de Samentuin van VELT Leudal, een ecologische tuin gelegen achter het Bezoekerscentrum Leudal, officieel geopend door wethouder Robert Martens van de gemeente Leudal. Medio 2020 waren de plannen voor een volledige metamorfose klaar en dankzij de inspanningen van vele vrijwilligers ligt de tuin er momenteel prachtig bij. Iedereen is welkom om de Samentuin van VELT Leudal achter het Bezoekerscentrum Leudal gratis en vrijblijvend te bezoeken.

img

Na een intensieve voorbereiding, hebben vrijwilligers flink de handen uit de mouwen gestoken om de vakkenverdeling voor teeltwisseling binnen de hoogteverschillen te maken. De vakken zijn met acacia palen afgezet. Er moest handmatig veel grond verplaatst worden, palen op maat gezaagd en diepe geulen gegraven om de palen te zetten.

Het is VELT gelukt om alle materialen, zowel in de Velttuin aanwezig als de palen die Staatsbosbeheer overhad, te hergebruiken.  Er is geen grond aangevoerd en geen grond afgevoerd. Wel heeft de gemeente Leudal houtsnippers aangevoerd en is er compost aangeleverd. 

In mei dit jaar was het zover, er kon gezaaid en geplant worden… de Samentuin van VELT Leudal is in gebruik genomen. De tuin staat er momenteel prachtig bij.

VELT Leudal vindt het belangrijk om leden, vrijwilligers en bezoekers samen te brengen om kennis uit te wisselen en uit te dragen naar de samenleving rond het thema ecologisch leven, tuinieren en koken. Dit gebeurt door lezingen, workshops, oogstfeesten, zaden- en plantenruildagen en met deze nieuwe Samentuin. Met deze moestuin, die beheerd wordt volgens het vruchtwisselingsthema, laat Velt zien hoe het anders kan dan in de traditionele landbouw gebruikelijk is.

Foto Bezoekerscentrum Leudal
010921/HvL

 

Tags
Wellicht interessant