img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-9-2021 11:25

Petra - het valt soms zwaar

Neer - 28 september 2021 - Ik had met mezelf afgesproken deze columns zo luchtig mogelijk te houden, want niemand zit te wachten op zware verhalen. Maar dat lukt me deze week gewoon niet. Naarmate de verbouwing vordert en alle bekende vormen in ons huis op de benedenverdieping verdwijnen, nemen ook de onrust en dwanghandelingen van Emi toe. Ze is de hele dag overprikkeld en dat zorgt voor gilpartijen en spulletjes die verdwijnen onder de bank. 

Een toenemende tic is het uitblazen voor en na elk woord dat Emi zegt. Vaak lachen we ermee, maar soms lukt dat helaas ook niet. In de nacht wordt ze regelmatig wakker en rent al gillend "Ik wil in het grote bed" dan heel hard naar onze kamer, waarna ze snikkend in ons bed valt. Mijn man Onno pakt dan de matras weer om ernaast te liggen. Die lieve man doet dit al jarenlang, zodat we allemaal onze rust krijgen. Dat ons lieve meisje Emi schoppend, zuchtend en trillend naast me ligt, zorgt bij mij voor tranen. 

De onrust neemt toe en daarom zijn we erg opgelucht dat de fiets weer achterom weg kan en dat we weer lekker kunnen fietsen samen. Tijdens de fietstochtjes roepen Emi en broertje Dean eenstemmig "we willen naar Sjra een ijsje eten" en dat doen we dan ook. Ook om het tweetal te zien smikkelen en genieten van het ijsje. Ze voelen zich daar thuis en Sjra komt er, als hij in de gelegenheid is, gezellig bij zitten voor een praatje. Inmiddels zijn Emi en Dean zo vertrouwd met hem, dat hij een boks of een high five van hen krijgt.  

Afgelopen vrijdag werden er op De Heikei foto's gemaakt van de kinderen en zo ook van ons meisje. Karlijn weet altijd elke blik te vangen en krijgt zelfs haar prachtige lach en haar mooie grote bruine kijkers mooi erop. Emi's ogen zijn zo mooi dat ze mij op elke foto vangen.

De verbouwing vordert snel en daarmee verandert alles wat voor haar vertrouwd was. Ook Onno en ik moeten er na 20 jaar heel erg aan wennen, dat onze keuken er niet meer is. We draaien soms automatisch de keuken in om vervolgens de gemetselde muur van dichtbij te bekijken, haha.

Nu het vorm krijgt, wordt het heel echt en Emi herhaalt als een mantra dat Rob haar snoezel aan het maken is. Ze gaat met regelmaat bij hem kijken.

Zaterdagochtend mocht Emi van 8.30 tot 11.30 uur naar de Heikei en dat heeft haar goed gedaan. Ik ben 's middags meteen met haar gaan fietsen en zo ook in Haelen beland, waar een lieve vriendin tijdens de garagesale een mooi hoekje had gemaakt om de prachtige haaksels te verkopen met een top resultaat.

Omdat we ons doel nog lang niet bereikt hebben staan we vrijdag 1 oktober op de markt in Heythuysen om wafels en cupcakes te verkopen en vrijdag 8 oktober wordt er bij de Tump in Heythuysen een pubquiz gehouden voor Emi.

Dus wil je een gezellige avond en meteen Emi steunen, geef je dan op voor 29 september en wij zien je daar graag!! 

Petra

Over Emi

Emi is een 9-jarig meisje uit Neer. Ze heeft complex autisme met een zware verstandelijke beperking, psychoses en een disharmonisch profiel. Deze combinatie maakt dat Emi het vaak heel moeilijk heeft. De wereld is vol met prikkels, voortdurend. Emi kan deze niet verwerken, waardoor ze zich steeds onveilig voelt en daardoor dagelijks heel veel stress ervaart. Dat heeft natuurlijk ook zijn weerslag op haar ouders en broertje. Gelukkig is het leven met Emi niet alleen zwaar, er zijn ook mooie en gelukkige momenten. Haar moeder Petra geeft wekelijks een inkijkje in het leven thuis met Emi.

Neem ook eens een kijkje op de website van de stichting www.emiswereld.nl. Elke vorm van hulp of ondersteuning is van harte welkom en wordt enorm gewaardeerd.

Foto's Petra van Hees
280921/HvL

 

Wellicht interessant