img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-10-2021 16:40

Stiltecentrum Laurentius Ziekenhuis officieel geopend met onthulling kunstwerk

Roermond - 12 oktober 2021 - Onlangs vond de officiële opening van het stiltecentrum plaats. Het stiltecentrum is sinds januari 2020 al in gebruik, maar de officiële opening is vanwege corona uitgesteld totdat de situatie het weer toeliet. Speciaal voor het stiltecentrum is er een kunstwerk gemaakt dat tijdens de officiële opening werd onthuld werd. Het kunstwerk is tot stand gekomen in samenwerking met de afdeling Geestelijke Verzorging en Atelier Nosh.

img

Kunstwerk 'De mens door seizoenen geraakt' 

Het kunstwerk is in samenwerking met de afdeling Geestelijke Verzorging en Atelier Nosh tot stand gekomen. Kunstenaar John Mevis van Atelier Nosh is trots dat zijn werk in deze ruimte komt te staan: “Het ziekenhuis is een bijzondere plek. Het ene moment wordt er een kindje geboren, terwijl het andere moment iemand komt te overlijden. In het stiltecentrum komt alles samen en ik vind het bijzonder om met mijn kunstwerk daar deel van uit te mogen maken.”

Het resultaat is een eikenhouten drieluik met verwisselbare glazen cirkels erin. “In het interieur van het stiltecentrum komen afbeeldingen uit de natuur terug, zoals bladeren op de deuren en in de gordijnen. Dit inspireerde mij om ook natuurlijke materialen in het kunstwerk te verwerken. Ik dacht meteen aan het Limburgse bronsgroen eikenhout. Het kunstwerk is gemaakt van een oude eik die op Limburgse bodem heeft gestaan. De boom was ziek en dreigde om te vallen, waardoor hij gekapt is. Je ziet goed de strepen en vlekken van de ziekte terug in het hout. Daarnaast is er gekozen voor een drieluik. Dit wordt vaak gebruikt in de christelijke geschiedenis en het ziekenhuis is natuurlijk ook ontstaan vanuit de christelijke traditie. De glazen cirkels in het hout zijn een verwijzing naar Joep Nicolas, de befaamde glasschilder uit Roermond, wiens glas-in-lood ramen al sinds 1956 een prominente plek in het Laurentius Ziekenhuis hebben. De glazen zijn verwisselbaar en hebben elk seizoen een andere kleur die past binnen het jaargetijde. De cirkels van het glas, maar ook in de tekening op de hoofdstand verwijzen naar het leven. En in de levenscyclus van de mens spelen de seizoenen altijd een rol. Vandaar ook de naam van het kunstwerk: de mens door seizoenen geraakt.” 

Stiltecentrum

Het stiltecentrum is een bijzondere plek waar iedereen zich thuis mag voelen, ongeacht zijn of haar religieuze achtergrond. Patiënten, bezoekers en medewerkers kunnen hier terecht om tot rust en bezinning te komen en kracht te vinden. Zo kan er een kaarsje opgestoken worden en wie zijn zorgen, verdriet, dankbaarheid of vreugde wil opschrijven, kan dit doen in een boek. Er is een stilteplek voor degenen die stilte of rust zoekt, of wil mediteren of bidden. Er is tevens een aparte ruimte aanwezig voor diegene die behoefte heeft aan een rituele wassing. Het stiltecentrum bevindt zich op de begane grond vlakbij de centrale hal (route 0.25) van het Roermondse ziekenhuis.

Foto's Laurentius Ziekenhuis  
121021/HvL

Wellicht interessant