img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-10-2021 05:15

Robin - de switch naar zuurdesembrood

Roggel - 25 oktober 2021 - Wanneer we eenmaal hebben besloten dat we onze leefstijl willen veranderen, gaan we vaak rigoureus beginnen. Van elke dag brood naar helemaal geen brood meer bij de lunch. Van elke dag aardappel naar nooit meer aardappel. Met als gevolg dat we er juist steeds meer naar gaan hunkeren en daardoor telkens het gevoel hebben dat we onszelf in bedwang moeten houden...

Wat we daarbij vergeten is dat er ook kleine stappen zijn die wel zorgen voor dat duurzame lange termijn resultaat. Een voorbeeld daarvan is switchen van brood op gistbasis, naar brood op desembasis. En wil je het helemaal goed doen, kies dan ook voor een ander graan dan tarwe!!

1. Je zult merken dat je daar minder van op kunt, omdat het beter verzadigt én

2. Tarwe en gist vinden onze darmen niet fijn. Zeker niet als je het op dagelijkse basis nuttigt. En wil je je energiek en fit voelen, dan is je darmgezondheid van essentieel belang en dat wordt zwaar onderschat!!

Natuurlijk zal ik niet ontkennen dat minder of maar af en toe brood eten nog beter is als je gaat voor optimale (darm)gezondheid. Onze darmen zijn namelijk echt van ongekend belang als het gaat om je algehele gezondheid. Is het in je darmen namelijk niet op orde, dan kan het hormonaal ook nooit op orde zijn, dan is je humeur en energieniveau niet op zijn best en glanst je huid of haar ook niet zoals je dat graag wilt...

Maar je moet ergens beginnen en vaak willen we te snel, om maar zo snel mogelijk resultaat te behalen. Of eten we brood gewoon omdat het makkelijk is en moeten we vooral eerst wat andere makkelijke maaltijden achter de hand hebben waarmee we ons brood ook graag willen vervangen..

En dat snap ik heel goed! Het zit zo in ons systeem al van jongs af aan..

SIDENOTE: Waar we ons nog wel eens laten foppen, is dat we denken dat we goed bezig zijn als we een speltbrood kopen, maar dat er slechts tot 3% spelt in zit, omdat het dan al verkocht mag worden als speltbrood.

Laat je dus niet gek maken en ben je bewust van wat je koopt, dat is stap 1. En stap 2: Ben je ervan bewust of de voeding die jij koopt en nuttigt ook voeding is die jij nodig hebt om optimaal te functioneren...en van daaruit rolt het balletje vanzelf verder.

Moraal van het verhaal: Begin echt met kleine stapjes die bij jou passen en ga van daaruit op zoek naar smakelijke en makkelijke alternatieven die jou de juiste brandstof geven.

Wil jij graag samen uitzoeken welke voeding jou de juiste brandstof geeft? En wil je (dol)graag ontdekken welke smakelijke en makkelijke alternatieven er te maken zijn? Dan zit je bij mij precies goed! Naast dat ik je coach gaan we namelijk vooral samen de keuken in en leer ik je de kneepjes van het vak.

Eind november geef ik zowel aan huis als online een kookworkshop: ‘Gezonde wintermaaltijden en feestdagen’. Aanmelden kan via mijn website! : Kookworkshop: Healthy-feestdagen en wintermaaltijden! – Van Natura Gezond (van-natura.nl)

Met gezonde groet, Robin

 

Wellicht interessant