img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

3-11-2021 11:17

Leudal geeft in 2022 prioriteit aan solide financiële basis

Heythuysen - 3 november 2021 - Dinsdagavond 2 november is door de gemeenteraad de begroting 2022-2025 vastgesteld. In de begroting worden geen grote nieuwe accenten gelegd, maar ligt de prioriteit bij het uitvoeren van lopende zaken. Hierbij is een solide financiële basis van groot belang. In maart 2022 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats, waarna een nieuw coalitieakkoord wordt opgesteld. De solide financiële basis dient te zorgen voor mogelijkheden om te bouwen aan een mooie toekomst voor de gemeente Leudal.

img

Sociaal domein

Een kwalitatief goed en betaalbaar sociaal domein vormt voor elke gemeente een uitdaging, zo ook voor Leudal. Ook in 2022 wordt stevig ingezet om een goede en betaalbare toekomst te creëren voor onder andere de Wmo en de jeugdzorg. De verwachting is dat in 2022 de benodigde bezuinigingen gerealiseerd worden. Voor de lange termijn spelen een aantal regionale- en landelijke ontwikkelingen waarvan wij het effect nog niet voorzien. Continue wordt de een bewuste afweging gemaakt tussen kosten en kwaliteit. Zo komt men tot om tot een duurzaam financieel evenwicht in het sociaal domein.

Het Ruimtelijk domein

In 2022 wordt de Omgevingsvisie vastgesteld. Hierin worden de opgaven en keuzes opgenomen waar de gemeente Leudal de komende jaren mee te maken krijgt. Het biedt onder andere oplossingen voor de gevolgen van steeds kleinere huishoudens, vergrijzing en bevolkingskrimp. Dit zorgt voor uitdagingen ten aanzien van de woningbouw, een tekort aan arbeidskrachten, een toename van het aantal arbeidsmigranten om de leemten op te vullen, het sluiten van accommodaties en het oprichten van nieuwe, gezamenlijke, accommodaties. Ook het streven naar verdere duurzaamheid, het Klimaatakkoord en de Energietransitie komen hierin terug.

Weerbarstige praktijk

Voorbijgaande periode leert ons dat de praktijk soms weerbarstig is. Tussen de kadernota 2022-2025 en nu zijn diverse financiële effecten bekend geworden, met een positieve impact voor de gemeente. De constante schommelingen ten aanzien van de financiële bijdrage van met name het rijk, bemoeilijkt het waarmaken van alle beleidsdoelen en ambities. De positieve effecten van nu, kunnen in december weer anders zijn. Als gemeente verliezen we ondanks deze schommelingen onze lange termijnkoers en onze ambities niet uit het oog. Dit doen we, in het belang van Leudal, in een goed samenspel. In gezamenlijkheid bouwen wij verder aan een mooie toekomst voor Leudal.

031121/HvL

Wellicht interessant