img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

18-1-2023 17:55

Workshop Fermenteren - gemakkelijk, smaakvol en gezond!

Haelen - 18 januari 2023 - Op woensdag 1 februari wordt in het Bezoekerscentrum Leudal een worksop Fermenteren georganiseerd door VELT. Een oeroude conserveringstechniek waardoor onze voorouders zonder diepvries toch hun groenten lang konden bewaren. Maar het doet meer dan je voedsel langer houdbaar maken. Fermenteren maakt het ook lekkerder en ook nog eens gezonder. Nu kun je dit zelf ook leren onder begeleiding van onderwijskundige Rika Verhoef.

img

Gefermenteerde groenten stimuleren een gezonde darmflora en vergroten daarmee onze weerstand. Zuurkool is het meest gemakkelijke recept om mee te beginnen. Je hoeft eigenlijk niet meer te doen dan fijnsnijden, kneden met (de juiste hoeveelheid) zout, oppotten en geduld oefenen.

Je kunt gefermenteerde producten tegenwoordig weer overal kopen, maar zelf fermenteren is veel leuker. Je weet dan precies wat je in jouw fermentatiepot stopt en je kunt met de seizoenen mee variëren en je eigen smaken creëren. Je hebt geen dure spullen nodig: een snijplank, een scherp mes en echt schone glazen potten en je kunt beginnen.

Wil je weten hoe je te werk gaat en het zelf proberen? Schrijf je dan in voor deze bijzondere workshop, die wordt gegeven door Velt-docent Rika Verhoef, onderwijskundige, meesterherborist en voedingsadviseur.

Benodigdheden

Je brengt zelf de groenten mee die je wilt fermenteren en eventuele smaakmakers die je wilt toevoegen. Zeer geschikt zijn in deze tijd van het jaar alle koolsoorten, pompoenen, knolvenkel, wortelen, bietjes, bloemkool of knolselderij. Kies gewoon wat je lekker vindt van de seizoengroenten. Als aanvulling kun je alle smaakmakers gebruiken die je in huis hebt en die je ook zou gebruik wanneer je die groente klaarmaakt om te eten. Denk aan (verse) kruiden, knoflook, kurkuma, een pepertje, gember, mierikswortel of appel, maar natuurlijk kun je ook gedroogde specerijen gebruiken zoals komijn, koriander, kaneel, kardemom, kruidnagel of anijs. Wel de hele zaden, niet de poedervorm.

Verder breng je een snijplank mee, een scherp mes en misschien een dunschiller, een rasp of een mandoline, een of twee grote kommen om de groenten in te kunnen bewerken, een keukenhanddoek en een paar glazen weckpotten met rubberring of potten met een twist-off deksel. Eventueel kunnen een keukenschort en latex handschoentjes voor voedselbereiding, van pas komen.

Als je zelf ook een keukenweegschaal mee kunt brengen, is dat heel handig.

Praktische informatie

wanneer - woensdag 1 februari 2023 van 19.30 tot 22.00 uur (inloop vanaf 19.15 uur)

waar - Panoramazaal, Bezoekerscentrum Leudal, Roggelseweg 58, Haelen

deelname - € 12,50 voor VELT-leden, € 15 voor niet-leden, inclusief koffie/thee

aanmelden - aanmelden is verplicht via dit online formulier van VELT 

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Foto DeltaLimburg.nl/inzetfoto bezoekerscentrum Leudal
180123/HvL 

Wellicht interessant