img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

11-11-2021 17:09

Nieuw archeologisch speerpunt in Swalmen officieel geopend

Swalmen - 11 november 2021 - Vandaag is op de Naborchweg vlakbij de eeuwenoude kasteelruïne Ouborg in Swalmen een splinternieuw ‘Archeologisch Speerpunt’ onthuld. Dat is een landmark in de vorm van een speer. Bezoekers duiken met behulp van augmented reality in het rijke verleden van Swalmen. Het speerpunt maakt deel uit van de Archeo Route Limburg en is onderdeel van het project Ode aan de Maas De feestelijke opening vond plaats in het bijzijn van deputé Geert Gabriëls en wethouder Ferdinand Pleyte.

img

9000 jaar oude sporen

Sinds de aanleg van de A73 is bekend dat Swalmen al bewoning kent sinds de steentijd. Toen werden bij Swalmen 9000 jaar oude menselijke sporen ontdekt. Andere vondsten wezen op latere bewoners: een  grote hoeve moet rond het jaar 1000 eigendom zijn geweest van een heer of ridder. Daarop wijzen hoefijzers die op het hoevecomplex zelf werden gesmeed en botresten van paarden. Ook de contouren van een grote graanschuur zijn er teruggevonden. Zeker uniek zijn de stille getuigen van de rijke historie van Swalmen zoals het Oudenhof en Nieuwenhof, die vandaag nog steeds zichtbaar zijn.

Vondsten

Het Limburgs Museum, Rijkswaterstaat, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Provincie Limburg, Limburg Marketing en verschillende gemeenten werken samen om 10 archeologische verhalen rondom vondsten gedaan bij de Maaswerken in Limburg toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dat gebeurt op locatie met de tien nieuwe speerpunten (en de 60 al eerder geplaatste speerpunten). Je kijkt via de app op je telefoon naar het speerpunt waarmee je het verleden van die plek tot leven ziet en hoort komen. De echte vondsten zijn te bekijken in het Limburgs Museum. 

Eén verhaal

Het verschil met de 60 eerder geplaatste archeologische speerpunten is dat de tien nieuwe punten één samenhangend verhaal vertellen, namelijk dat van de Maas als levensader van Limburg. Die functie had de rivier al eeuwen voordat de provincie in zijn huidige vorm bestond. In de buurt van de Maas zijn de  oudste sporen van mensachtigen gevonden de eerste landbouwers van Nederland vestigden zich aan de Limburgse Maas en in de eeuwen daarna ontstonden daar machtige steden en dorpen zoals Swalmen.

Opening

Het speerpunt werd geopend door gedeputeerde Geert Gabriëls en wethouder Ferdinand Pleyte van de  gemeente Roermond. De openingsceremonie vond plaats in de wintertuin van de 14e eeuwse hoeve  Genoenhof, ook wel Nieuwenhof genoemd. Tijdens de opening vertelde gerenommeerd archeoloog Leo  Verhart, die zelf in Swalmen woont, over de vondsten en de omgeving.

Archeo Route Limburg 

Meer informatie over de Archeo Route Limburg is te vinden op Archeoroutelimburg.nl

Foto Limburg Marketing (vlnr Bert Mennings, directeur Limburgs Museum – lid
re-enactment groep – lid re-enactment groep - Ferdinand Pleyte, wethouder
gemeente Roermond – lid re-enactment groep - Geert Gabriëls, gedeputeerde
provincie Limburg -lid re-enactment groep – Peter Vijgen, Rijkswaterstaat –
Joep Steinhage, Limburg Marketing)
111121/HvL

Wellicht interessant