img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

13-1-2022 18:00

Linda - Het romantisch realisme van Mies Grijmans

Panningen - 13 januari 2022 - Mies Grijmans (Weert, 1954-2021) heeft jarenlang gewerkt als graficus in de reclamewereld en stond in Limburg en Brabant ook bekend als 'tonprater'. Tot hij schilderen ontdekte, het liet hem niet meer los. Hij kon en wilde niet meer anders. Als autodidact creëerde Grijmans realistische schilderijen met een groot oog voor detail. Het boek 'Een romantisch realisme' is voor mijzelf een bijzonder (boek)werk...  

...Het is niet alleen een van de eerste boeken die wij hebben mogen uitgeven binnen ons huidige bedrijf, Mies is daarnaast ook mijn 'leermeester' geweest op gebied van schilderen en hij was inmiddels een persoonlijk (huis)vriend geworden.

In november 2021 wilde ik al een column wijden aan dit boek en aan Mies. Helaas kwam er koud enkele uren nadat hij online stond slecht nieuws; Mies is niet meer onder ons. 

Omdat het nieuws te vers was, hebben we toen besloten de column te verwijderen. Echter, volgens een oud Joods gezegde 'Je bent pas dood als je naam niet meer genoemd wordt', wil ik toch mijn column, weliswaar ietwat aangepast, met jullie delen.

Ik kan me nog goed heugen dat ik bij Mies op 'intake gesprek' kwam voor schilderles en dat er een schilderij boven de bank hing dat direct mijn aandacht trok. Een realistisch werk van een landschap, met de meest prachtige kleuren. Door het kleurgebruik veranderde het Zuid-Limburgse landschap in een 'sprookjeswereld'.

Ik wist één ding zeker, dit wilde ik ook graag leren. 

Onder het kritische toeziende oog van Mies leerde ik over kleur, structuren, vormen en licht. Ik leerde de wereld op een andere manier te bekijken, want dat is wat schilderen en kunst met je doet. Je leert kijken voorbij je eerste aanblik, opvattingen en overtuigingen. Je leert zien dat de wereld om je heen opgebouwd is uit oneindig veel nuances. Als je dat kunt zien, als je dat lukt, dan kun je de meest waanzinnige dingen creëren. 

Ik ben Mies dan ook voor altijd dankbaar dat hij me dit heeft mogen laten ervaren. 

Zijn boek blijven wij aanbieden aan iedereen die het graag wil lezen, bekijken en bestuderen. Zijn naam zullen we blijven noemen, het bijzondere mens erachter zullen we niet vergeten.

In het boek 'Een romantisch realisme' lees je over Mies en zie je zijn werk door de jaren heen. Van pentekening, lino- en houtsnede tot ets, schets, aquarel en olieverfschilderij.

Een kleurrijk werk waarbij je je soms in de ogen moet wrijven om jezelf te verzekeren dat je kijkt naar een schilderij en niet naar een foto....

Een romantisch realisme | Michael (Mies) Grijmans | ISBN 9789491920004

Ik wens je veel creatieve momenten toe.

Linda 

Neem ook eens een kijkje op haar website Bullseye Publishing.

Foto's Linda Gielen
130122/HvL

Wellicht interessant