img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-11-2021 01:05

Gemeentelijke subsidieregeling voor afkoppelen regenwater

Limburg - 23 november 2021 - Door de klimaatverandering neemt het aantal hevige regenbuien toe. Zoals veel mensen helaas ondervinden en ondervonden hebben, zorgt dit voor overlast. Het afkoppelen van regenwater van het riool levert een belangrijke bijdrage aan de aanpak van deze problematiek. Met de 'Stimuleringsregeling afkoppelen regenwater private terreinen' kun je als woningeigenaar of eigenaar van een bedrijventerrein subsidie krijgen voor het afkoppelen van je eigen regenpijp(en) van het riool. 

img

De ‘Stimuleringsregeling afkoppelen regenwater private terreinen’ is een initiatief van de Limburgse gemeenten, Waterschap Limburg en Provincie Limburg. 

Maak je tuin waterklaar

Om wateroverlast te voorkomen is het raadzaam om water op te vangen in eigen tuin, daardoor blijft de grond in droge perioden langer vochtig en verdrogen bomen en planten minder snel. Besproei de tuin tijdens droge perioden met het eigen opgevangen regenwater. Dat zorgt voor een mooie groene tuin. Groene tuinen zijn niet alleen beter voor het klimaat, maar een groene tuin is ook nog eens ideaal voor verkoeling én draagt bij aan de biodiversiteit. Bovendien blijkt uit onderzoek dat natuur een positief heeft op onze gezondheid. Een groene omgeving vermindert stress, bevordert de concentratie en verkleint de kans op ziektes.

Voer jouw regenwater niet af naar het riool, maar laat het in de tuin wegzakken. Of vang het op zodat je het later kunt gebruiken. Op de website van Waterklaar lees je hoe je dat kunt doen. Ook kun je op deze website tips lezen voor het inrichten van je tuin.

Subsidieregeling

Wil je in jouw tuin het regenwater afkoppelen? De meeste gemeenten hebben hiervoor een subsidieregeling. 

Subsidieregeling per gemeente in onze regio:

gemeente Leudal - De 'Stimuleringsregeling afkoppelen hemelwater gemeente Leudal' is vervallen per 01-01-2021. Besluitvorming over verlenging van de stimuleringsregeling moet nog plaatsvinden. Vanaf 1 januari 2021 kunt u (voorlopig) geen aanvraag meer indienen. 

gemeente Maasgouw

gemeente Roermond - De inschrijving voor de huidige subsidieregeling ‘afkoppelen regenwater’ is gesloten. Voor lopende aanvragen geldt dat de uitvoering van de werkzaamheden uiterlijk 1 december 2021 afgerond moet zijn, om de uitbetaling binnen de geldende subsidietermijn te kunnen verwerken. U bent pas verzekerd van een subsidiebijdrage wanneer u een verlening ontvangen heeft en u binnen bovengenoemde termijn is uitgevoerd. Mogelijk krijgt de subsidieregeling ‘afkoppelen regenwater’ in 2022 een vervolg.  

Woon je in een andere gemeente, dan kun je heel snel de subsidieregeling van jouw gemeente terugvinden via de website van Waterklaar

231121/HvL

 

 

Wellicht interessant