img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-12-2021 12:33

Veldeke Pluum 2021 voor Léon Hamans

Roermond - 20 december 2021 - Op vrijdag 17 december heeft Léon Hamans uit handen van Henk Giesbers, voorzitter van de Veldeke-Krink Remunj, de Veldeke Pluum 2021 ontvangen. De Veldeke-Krink Remunj is trots op hem en vindt het vele werk van Léon van grote betekenis voor de Limburgse taal en cultuur. Denk hierbij onder andere aan het lijfblad van VV de Katers Maasniel: KlassjeNeel en zijn nieuwe project: een boek over ruim 180 kunstzinnige carnavalsbeelden. Natuurlijk allemaal in het dialect.

img

Léon was ruim 33 jaar voorzitter van VV de Katers Maasniel en stond aan de basis van het lijfblad van de Katers: KlassjeNeel. Hij is niet alleen redacteur van vele artikelen, maar verzorgt al bijna 30 jaar lang het gehele logistieke gebeuren. En let wel: allemaal in het dialect. Ook enthousiasmeerde hij vele Katerleden óm deel te nemen aan de cursus ‘laeze en sjrieve’.

Nieuw project

Na zijn loopbaan als tandarts startte Léon met een geheel nieuw project dat van historische waarde zal zijn voor de hele provincie Limburg. Hij zal samen met Hans Simons uit Swalmen een boek uitgeven, waarin alle carnavalsbeelden die in de openlucht staan gepresenteerd worden.

Het wordt een ‘collectors-item’ met meer dan 180 kunstzinnige carnavalsbeelden. Naast een uitleg in het ABN, staat er ook een uitleg in het dialect van de plaats waar het beeld staat. Het is gewoon subliem om op deze manier de verschillen en de overeenkomsten in het Limburgs dialect voor het nageslacht vast te leggen. Alleen al om die reden wordt het een verzamelwerk voor al die mensen die het dialect een warm hart toedragen.

Het project zal in de tweede helft van 2022 gepresenteerd worden.

Foto Veldeke-Kring Remunj
201221/HvL

 

 

Wellicht interessant