img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-2-2022 17:19

Linda - Wat is jouw boom waard?

Panningen - 10 februari 2022 - Duurzaam groenbeheer, wat betekent dat? Een vraag die Wim Vlekken, auteur van het boek 'Duurzaam groen en welzijn' en bestuurslid van Stichting Groen Weert, zich stelt. Het antwoord? Met minimale kosten zo lang mogelijk plezier beleven van een investering. Bewust investeren in bomen. Hoe werkt dat dan? Bomen bieden rendement, doordat ze kosten kunnen verlagen. Hoe ouder de boom, hoe hoger de waarde, al verschilt de toegekende waarde per boomsoort.

Nu hoor ik u denken... welke waarde, waar heb je het over?

Waarde is een breed begrip.

De waarde van een boom kun je uitdrukken in economische, ecologische, esthetische, cultuur- of natuurwaarde. Maar er is ook een waarde op gebied van volksgezondheid en welzijn. Denk bijvoorbeeld aan een verbeterde volksgezondheid, waardoor de zorgkosten minder hoog hoeven te zijn. Of de grote rol die bomen spelen in het beheersen van ons klimaat.

Bij een economische waarde kunt u bijvoorbeeld denken aan de waarde van uw vastgoed. Je zult zien, bij aanwezigheid van (mooie) bomen is uw pand vanzelf meer waard. Om deze waarde optimaal te benutten dien je natuurlijk wel de juiste beslissingen te nemen in het voordeel van de boom en alles wat daarmee gemoeid is.

Overmatig en ondoordacht snoeien bijvoorbeeld zorgen ervoor dat bomen niet kunnen doen waarvoor ze in het leven zijn geroepen. Maar ook gevallen bladeren die vlijtig worden weggehaald, kunnen ertoe leiden dat de boom mogelijk voedingsstoffen tekortkomt.

'Duurzaam groen en welzijn' is een bijzonder interessant boekje boordevol tips en tricks, do's en don'ts en wetenswaardigheden. Een schutspatroon voor de natuur. Na het lezen ervan kijkt u zonder twijfel met andere ogen naar het gemeenteperkje of uw achtertuin. 

Stichting Groen Weert is actief in de gemeenten Weert, Cranendonck, Nederweert en Leudal. Ze adviseert en assisteert zowel de overheid als ook particulieren bij duurzaam behoud en bevorderen van groenvoorzieningen.

Word donateur en ontvang het boek 'Duurzaam groen en welzijn' van Wim Vlekken cadeau. Voor meer info, ga naar Groen Weert index.

Het boek aanschaffen? 
Duurzaam groen en welzijn | Wim Vlekken | Stg. Groen Weert | ISBN 9789491920141
 
Ik wens u veel rendement toe van alle groene 'investeringen' in uw omgeving, Linda

Neem ook eens een kijkje op haar website Bullseye Publishing.

Foto Linda Gielen
100222/HvL

Wellicht interessant