img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

13-3-2022 18:55

(Be)spaartante - Op een creatieve manier sparen

Midden-Limburg 13 maart 2022 - Het leven is een stuk duurder geworden en wordt ook nog steeds duurder. We merken het allemaal bij het tankstation, de supermarkt en aan de energierekening. In onze regio kunnen we gelukkig uitwijken naar België voor een lagere benzineprijs, maar het blijft erg duur. Tegelijkertijd willen we natuurlijk ook allemaal een buffer opbouwen of behouden. Want je weet maar nooit.... Daarom dit keer een aantal (leuke) spaartips, zonder dat het voelt dat je jezelf veel moet ontzeggen.

img

Pay yourself first

Zodra ons salaris wordt gestort, gaat een vast bedrag naar de spaarrekening. Zo groeit ongemerkt ons spaarsaldo en hoeven we daar de rest van de maand niet meer over na te denken. Toch spaar ik ook tussendoor nog, maar dan wel op een 'leuke' manier. 

Op een creatieve manier sparen

Kleingeld apart houden - als ik ergens contant betaal en ik krijg wisselgeld terug, dan stop ik alle muntjes onder de euro in mijn aardewerken spaarvarkentje. Ongemerkt worden al die muntjes samen een steeds groter bedrag. Eenmaal per jaar haal ik het spaarvarkentje leeg als we op vakantie gaan. We kunnen er dan altijd wel iets leuks van doen met ons gezin.  

Elke dag banksaldo afronden - Je kunt elke dag het saldo op jouw rekening naar beneden afronden tot een rond getal. Dat betekent dat je (bijna) elke dag tussen de € 0,01 tot € 0,99 kunt overmaken naar je spaarrekening. Dit gaat niet automatisch, hoewel er ook banken zijn waar dit wel kan. Even checken bij jouw eigen bank. 

Elke dag automatisch klein bedrag overmaken - op maandag wordt automatisch € 1 overgemaakt naar de spaarrekening, op dinsdag € 2, op woensdag € 3, op donderdag € 4, op vrijdag € 5, op zaterdag € 6 en op zondag € 7. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen, spaar je hierdoor automatisch € 28 per week. Op jaarbasis spaar je op deze manier maar liefst € 1.456. Je kunt deze bedragen natuurlijk ook halveren. Omdat het per dag een klein bedrag is, valt het bijna niet op tussen je andere afschrijvingen.

Koopzegels bij de supermarkt - Tegenwoordig kan dit bij bijvoorbeeld Albert Heijn via de AH app. Bij een vol (digitaal) spaarboekje met 490 zegels (€ 49) ontvang je € 52. Dat is dus € 3 winst, oftewel 6%. De JUMBO heeft nog papieren boekjes. Bij een vol boekje met 250 zegels (€ 25) ontvang je € 26. Dat is dus € 1 winst, oftewel 4%. Ook de Coop heeft koopzegels. Bij een vol boekje van 500 zegels (€ 25) ontvang je € 26, net als bij de JUMBO. Er zijn ongetwijfeld nog meer supermarktketens die koopzegels hebben. Op je spaarrekening krijg je bij lange na niet dit soort rentepercentages.

Bingosparen - Een ludieke methode om elke week wat geld opzij te leggen. Je maakt een bingokaart met 52 vakjes, waarop je 52 getallen invult. Welke getallen dat zijn, mag je zelf bepalen. Voorbeelden zijn ook te vinden op Pinterest. Je streept elke week een getal door, zodat je aan het eind van het jaar het volledige bingorooster hebt afgewerkt. Het getal dat je doorstreept, is het bedrag dat je die week op je spaarrekening moet storten.  

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om tussendoor te sparen, zonder dat het voelt dat je jezelf veel moet ontzeggen. 

(Be)spaartante   

Over (Be)spaartante

(Be)spaartante woont met haar gezin in een leuk dorp in Midden-Limburg, waar ze het prima naar haar zin heeft. Ze is werkzaam als ZZP-er en is maatschappelijk betrokken. Ze is geen financieel expert, maar gaat heel bewust om met haar geld en vindt het leuk om zich te verdiepen in geldzaken en te ontdekken hoe ze kan (be)sparen, zonder dat haar leven minder leuk wordt. Het leven is al duur genoeg! Ze deelt regelmatig haar eigen ervaringen en (be)spaartips met anderen in haar eigen column bij DeltaLimburg.nl.  

130322/HvL

Wellicht interessant