img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-4-2022 10:50

Wandelgebied bij Molen- en Biltplas dicht tot juni 2022

Ohé en Laak/Stevensweert - 6 april 2022 - Tussen Ohé en Laak en Stevensweert ligt het stroomgebied van de Oude Maas. De vissen willen vanuit de Maas door de Biltplas, de Molenplas en de Oude Maas naar de Geleenbeek om zich voort te planten. De twee plassen zijn nu moeilijk te passeren voor vissen en daarom wordt daar een vispassage ('Verlengde Oude Maas') aangelegd. De werkzaamheden zijn nog in volle gang en daarom blijft het wandelgebied bij de Molen- en Biltplas nog naar verwachting nog tot juni dicht.

img

Werkzaamheden later gestart dan verwacht

Volgens de planning zouden de werkzaamheden in september 2021 beginnen. Dat bleek helaas niet mogelijk.  Er was onvoldoende materiaal beschikbaar en na het hoogwater in 2021 moest het ontwerp aangepast worden.  

Aquaduct: kruising Echter Molenbeek en Verlengde Oude Maas 

Op dit moment heeft de aannemer een van de specials in het werk gemaakt, namelijk het aquaduct. De Echtermolenbeek kruist hier de nieuwe vispassage. De vispassage ‘Verlengde Oude Maas’ gaat met een aquaduct onder de Echter Molenbeek door. Hiervoor wordt zo’n 15 meter koker aangelegd. De koker is nodig om uitspoeling te voorkomen gezien de kracht van het water uit de Echter Molenbeek. Voor de vissen is het zwemmen door een koker niet ideaal maar prima te doen tot een afstand van 20 meter.

De vispasssage wordt aangelegd om de typische beek- en riviervissen zoals de kopvoorn en de barbeel een ruimer leefgebied te geven. 

Vooruitblik

Naast het aquaduct bij de Echtermolenbeek, moeten er nog twee specials gerealiseerd worden: de in- en uitstroomvoorziening van de vispassage. Ook komen er op verschillende plekken nog bruggetjes voor wandelaars over de nieuwe beek. 

Drieluik over de aanleg van de vispassage

In samenwerking met Waterschap Limburg maakt DeltaLimburg.nl een drieluik over de aanleg van deze vispassage. 

Meer achtergrondinformatie over dit project is ook te vinden op de projectpagina van Waterschap Limburg, waar u ook de reportages van DeltaLimburg.nl terugvindt. 

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
060422/HvL

Wellicht interessant