img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

13-4-2022 15:41

Schooltuinproject Leudal krijgt nieuwe impuls met soepproject

Nunhem - 13 april 2022 - Verse groenten en fruit zijn gezond, dat weten we allemaal. Maar hoe groeien deze eigenlijk en wat komt daar allemaal bij kijken? In het schooltuinproject leren leerlingen van basisscholen in Leudal er alles over. Het project krijgt in 2022 een nieuwe impuls met het soepproject. BASF - in de volksmond bekend als Nunhems - en Gemeente Leudal steunen gezamenlijk het project, dat al zestien jaar loopt en waaraan inmiddels dertien basisscholen in Leudal deelnemen.

img

Start soepproject met Groen Hart Leudal

Het schooltuinproject krijgt in 2022 een nieuwe impuls met het soepproject, waarbij leerlingen onder begeleiding van vrijwilligers van Groen Hart Leudal zelf soep leren maken van hun geteelde groenten.

Onlangs kwamen de vrijwilligers op uitnodiging van BASF en de Gemeente Leudal samen op de site van BASF in Nunhem. Vanuit Groen Hart Leudal vertelden Nettie Sleutels en Mia van Zoggel over het soepproject dat dit jaar start. Onder begeleiding van hen maken de leerlingen van de geteelde groenten uit de schooltuintjes zelf soep. Zo leren zij niet alleen groenten te telen, maar ook hoe je er vervolgens iets voedzaams en lekkers van maakt.  

Schooltuinproject Leudal

Al zestien jaar is het schooltuinproject in Leudal inmiddels een feit. Gestart met de basisschool in Buggenum nemen inmiddels dertien basisscholen deel. Het project wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Leudal en BASF’s vegetable seeds business, dat onder de naam Nunhems wereldwijd groentezaden levert en op deze manier bijdraagt aan aantrekkelijke en duurzame gezonde voeding. Bij het schooltuinproject zijn zo’n veertig vrijwilligers betrokken. Zij helpen de leerlingen bij de tuinwerkzaamheden in hun eigen schooltuintje. Zo leren zij onder andere zaaien, wieden, de juiste hoeveelheid water geven en oogsten. Door ondersteuning van schooltuinconsulenten Guus Droesen en Janne Opmeer worden de schooltuinen professioneel opzet en begeleid. 

Bewustwording over gezonde voeding

Rob Huijten, directeur van BASF’s groentezadenbedrijf in Nederland: "Het is belangrijk om kinderen te leren hoe essentieel gezonde voeding is en hen bewust te maken waar ons voedsel vandaan komt. Het schooltuinproject speelt hierin een belangrijke rol. Wij ondersteunen het project daarom al jaren van harte. Het sluit uitstekend aan bij onze missie ‘gezonde voeding aantrekkelijk en duurzaam maken’. Ook mooi is dat in dit project generaties samenwerken in de schooltuintjes. De oudere generatie draagt kennis over aan de jeugd. Zo creëren we samen verbinding in de lokale gemeenschap." 

Publiek-private samenwerking in Leudal

Ook de Gemeente Leudal is enthousiast over het schooltuinproject en de nieuwe impuls.

Wethouder Mart Janssen: "Gestart in Buggenum nemen nu bijna alle scholen binnen de Gemeente Leudal deel aan het project. Een prachtig resultaat, te danken aan de schooltuinconsulenten en vele vrijwilligers. Als gemeente vinden we aandacht voor gezonde voeding belangrijk. Maar ook bewegen: actief buiten bezig zijn. In het schooltuinproject komt dit allemaal samen. Het past goed binnen het Leefstijlakkoord Leudal dat we als gemeente hebben omarmd. Daarnaast is dit project een sprekend voorbeeld van publiek-private samenwerking door onze gemeente met BASF. Mooi dat het project na twee jaar corona maatregelen met het soepproject een nieuwe impuls krijgt en dat de scholen samen met de vrijwilligers weer volop aan de slag kunnen!"

Foto Nunhems Netherlands (Nettie Sleutels (links) en Mia van Zoggel van Groen Hart Leudal vertellen
vrijwilligers van het schooltuinproject Leudal over het nieuwe soepproject)
130422/HvL

Wellicht interessant