img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-4-2022 17:45

Linda - Griekse mythologie in een modern jasje

Panningen - 21 april 2022 - Stephen Fry is een Engels komiek, acteur, presentator en schrijver. Zijn liefde voor de Griekse mythologie heeft hij weten te vangen in de boeken 'Mythos' en 'Helden', waarna hij later ook de uitgave 'Troje' wist toe te voegen. Fry weet op een dramatische en meeslepende manier de mythologie op te tekenen. Als een geboren verhalenverteller zuigt hij je met al je zintuigen mee in gebeurtenissen van weleer.

Her en der steekt ook de komiek in Fry de kop op, met zijn 'Engelse humor' en her en der een sarcastische sneer maakt hij een knipoog waardoor hij het werk nog toegankelijker weet te maken voor de hedendaagse mens. Om de boeken van Fry te kunnen lezen heb je geen kennis nodig over de Griekse oudheid, iedereen met interesse kan zich de verhalen eigen maken. De kanttekeningen die Fry maakt brengen de grootse mythes en sagen terug naar onze tijd. Zo weet hij diverse hedendaagse uitdrukkingen of woorden te verklaren, met het besef dat ze uit een verre tijd komen.

'Iemand met Argusogen bekijken' bijvoorbeeld, 'iemands Achilleshiel vinden', of 'een Oedipuscomplex' zijn allemaal afkomstig uit de Griekse mythologie.

Een ander voorbeeld is het verhaal over 'Europa', waarnaar ons eigen werelddeel is vernoemd.

Wat is het belang van deze verhalen, vraag je je misschien af.

Sinds mensenheugenis vragen mensen zich af wat er schuil gaat achter grootse krachten als vulkanen, onweer, vloedgolven en aardbevingen. Maar ook ongeluk en geluk probeert de mens te verklaren in sagen, legenden en mythes. Ze staan boordevol eeuwenoude (symbolische) kennis en wijsheden, waar we ook nu nog in onze moderne tijd veel aan kunnen hebben.  Om zaken die vandaag de dag spelen goed te kunnen begrijpen is het dan ook raadzaam om soms eens terug te gaan naar een tijd ver van ons vandaan. Het zal je verbazen hoeveel (h)erkenning je er in zult vinden.

Onlangs nog was ik op bezoek in het '1815 Memorial' (België) waar men de slag om Waterloo herdenkt, een belangrijke gebeurtenis in onze geschiedenis. Hier deed men de uitspraak 'We zijn het de helden van weleer verplicht om de geschiedenis door te geven'. Een prachtige uitspraak als je het mij vraagt. Of het nu om 'mythische' helden gaat of om helden van vlees en bloed, al deze verhalen en gebeurtenissen dragen belangrijke kennis, wijsheid en informatie met zich mee, waarmee we als hedendaagse mens ons voordeel (zouden) kunnen doen.

De boeken van Fry zijn daar wat mij betreft een heel erg goed voorbeeld van.

Ik wens je veel inspirerende momenten toe.

Mythos
Mythos 1 - Mythos, Stephen Fry | 9789400406162 | Boeken | bol.com 

Helden
Mythos 2 - Helden, Stephen Fry | 9789400406179 | Boeken | bol.com

Troje
Troje, Stephen Fry | 9789400406865 | Boeken | bol.com 

Linda

Linda Gielen heeft sinds juni 2020 haar eigen column bij DeltaLimburg.nl. Neem ook eens een kijkje op haar website Bullseye Publishing

Foto Linda Gielen 
210422/HvL

Wellicht interessant