img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-5-2022 15:01

Eerste expositie over 450 jaar 'Geboorte van Nederland'

Roermond - 10 mei 2022 - Sinds 5 mei is in het atrium van de Caroluskapel in Roermond de eerste van de twee exposities te bezichtigen over 450 jaar 'Geboorte van Nederland'. 1572 was een bijzonder jaar. Het wordt gezien als het begin van de Nederlandse opstand onder leiding van Willem van Oranje. Maar het is ook het jaar waarin als onderdeel van diezelfde opstand de ‘Martelaren van Roermond’ werden vermoord. Dit jaar zijn er twee exposities over te zien. Dit is de eerste expositie. De tweede volgt vanaf eind juli.

img

Eerste expositie

Deze eerste expositie – onder verantwoordelijkheid van het stadsarchief Roermond – vertelt het verhaal van het begin van de opstand, 450 jaar geleden. In de nationale geschiedschrijving wordt dit verhaal verteld als de ‘Geboorte van Nederland’. Maar dit verhaal heeft ook een andere kant: het was niet alleen strijd waarin burgers, steden en gewesten tegenover de Spaanse vorst kamen te staan, maar ook tegenover elkaar. 

Dat geldt zeker voor het zuidelijk deel van Nederland, waaronder Roermond. Willem van Oranje viel in 1572 de stad binnen en er werden vijfentwintig mensen vermoord, waaronder dertien kartuizer monniken in de Caroluskapel aan de Swalmerstraat, waar nu het bisdom is gehuisvest. Er was sprake van een langdurige burgeroorlog, met bruut geweld. Om zowel de Staatse als de Spaanse legers te kunnen financieren, werden hele dorpen en steden geplunderd en zelfs in brand gestoken. 

Inmiddels is het 450 jaar geleden dat de gebeurtenissen in 1572 plaatsvonden, maar dezelfde waarden die toen werden bevochten, spelen nog steeds een rol in de huidige maatschappij: vrijheid, verdraagzaamheid, verscheidenheid en verbondenheid. Zeker in de week waarin ook het einde van Tweede Wereldoorlog wordt herdacht, staan deze thema’s weer centraal.

De tentoonstelling in het atrium van de Caroluskapel – de plaats waar 450 jaar geleden de moorden plaatsvonden – probeert een brug te slaan tussen 1572 en het heden. 

Deze eerste tentoonstelling is vanaf Bevrijdingsdag 5 mei te zien maakt deel uit van een landelijk project. Allerlei gemeenten hebben zich verenigd in het Samenwerkingsverband 1572-gemeenten (SW 1572). Zij hebben gemeen dat zij vanaf 1572 een rol speelden in de  80-jarige Oorlog, soms uit eigen beweging, soms noodgedwongen.

Tweede expositie vanaf eind juli 2022

Later dit jaar – vanaf eind juli – wordt in de Caroluskapel een tweede tentoonstelling ingericht, waarin de Christoffelparochie en het bisdom Roermond nader ingaan op de moord op de ‘Martelaren van Roermond’. Dit gebeurt dan onder meer aan de hand van historische documenten en schilderijen waarop de moord wordt afgebeeld. In de kapel bevinden zich ook de relieken van de vermoorde monniken. 

Praktische informatie

wanneer - vanaf 5 mei 2022, op woensdag, donderdag en zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur.

waar - atrium Caroluskapel, Swalmerstraat, Roermond

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl (Caroluskapel)
100522/HvL

Wellicht interessant