img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-6-2022 14:29

Linda - AanrakingRaakt

Panningen - 30 juni 2022 - Emmy de Ligny-Jansen (1963) schrijft gedichten om uiting te kunnen geven aan hoe zij het leven beleeft. Soms was het jarenlang stil, als er plots weer zo'n moment kwam waarop ze de woorden die in haar opkwamen op papier 'moest' vastleggen. Via aanraking en coaching krijgt Emmy in haar natuurgeneeskundige praktijk ingang tot contact en het zelfherstellend vermogen van de mens. 

De bundeling 'AanrakingRaakt' geeft naast gedichten, tekeningen en foto's van haarzelf dan ook aandacht en uiting aan de gevoelens en gedachten rondom de thema's 'Aanraking' en 'Tactiel Stimulering'. 

Je omhelzing laat me voelen dat ik leef
Je omhelzing geeft me troost
Je omhelzing geeft me juist in dit moment extra kracht
Je omhelzing geeft me rust
Dankbaar voor het voelen van je armen om me heen
Dankbaar voor het voelen van de nabijheid als ik het even niet meer weet

© Emmy de Ligny 2014

Huidhonger noemt men het ook wel eens. Maar wat is het?

Lichamelijke aanraking is een basisbehoefte van elk mens net als eten, drinken en slapen. Als je het niet (voldoende) krijgt, kan je er naar gaan hunkeren: huidhonger. Bij aanraking komt er oxytocine vrij, het liefdes- of hechtingshormoon. 

Het is stressverlagend en doet de bloeddruk dalen. Het kan ons een gelukzalig gevoel geven en het kan pijn verminderen. Het kan er zelfs voor zorgen dat we abrupte pijn(en) beter kunnen verdragen. Een knuffel van maar 20 seconden kan al een direct effect hebben. Tactiel Stimulering is van oorsprong een Zweedse behandelmethode. Het kan angsten, slaapproblemen en onrust verminderen, het kan een troostend en helend effect hebben bij rouwverwerking, maar ook mensen met hechtingsproblematiek of depressie(s) kunnen veel baat hebben bij deze positieve effecten van aanraking.

Mijn handen geven

Als niets meer helpt kan ik alleen nog maar liefde geven,
dat doe ik door mijn handen.

Mijn handen die geleid worden door mijn hart,
mijn handen die uw lijf en geest ontspannen en rust kunnen bieden.

Wat ben ik dankbaar dat ik u met Tactiel Stimulering
nog een prettig en goed gevoel kan geven.

U zucht diep, opent uw ogen even en kijkt me aan
met glanzende zachte ogen en een glimlach op uw mond.

Als niet meer helpt kan ik alleen nog maar liefde geven...

© Emmy de Ligny 2005


Knuffelen is een van mooiste dingen die je voor een ander kunt doen. Het is zelfs de beste wijze om met iemand te communiceren. Daar waar woorden tekort kunnen schieten, kun je je niet langer verstoppen op moment dat iemand je aanraakt. Achter knuffelen schuilt zelfs een hele wetenschap!

Het maakt niet uit of jij degene bent die een knuffel geeft of degene bent die een knuffel ontvangt, het werkt altijd in meer of mindere mate helend. Maar als knuffelen of elkaar op een liefdevolle manier aanraken zo goed is voor onze mentale en fysieke gezondheid, waarom doen we het dan niet meer?

Wellicht dat we onze 'anderhalvemetermaatschappij' nog eens mogen overdenken en elkaar weer wat meer oprechte aandacht mogen gaan schenken... 

Hoe dan ook, ik wens je een liefdevolle dag toe.
Linda

Meer info of bestellen?
AanrakingRaakt (dichtbundel, haptonomie), Emmy de Ligny | ISBN 9789491920066 | Boeken | bol.com 

Linda Gielen heeft sinds juni 2020 haar eigen column bij DeltaLimburg.nl. Neem ook eens een kijkje op haar website Bullseye Publishing

Foto BullsEye Publishing
300622/HvL

Wellicht interessant