img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-6-2022 17:11

Nieuwe historische fietsroutes in (Midden-)Limburg

Midden-Limburg - 30 juni 2022 - Op de fiets dwars door 10.000 jaar Limburgse geschiedenis. Dat kan met vijf nieuwe fietsroutes langs bijzondere historische locaties, waarvan twee in Midden-Limburg: Roermond-Neer en Roermond-Beegden. Fiets door de prachtige natuur en beleef onderweg de mooiste historische verhalen. De routes lopen via knooppunten. De fietser kan de route met de smartphone in de broekzak fietsen en wordt op interessante locaties via een belletje gewaarschuwd om even te stoppen.

img

Archeo Route Limburg 2.0

Tijdens het fietsen komt de Limburgse geschiedenis tot leven. Dankzij de speciale Archeo Route Limburg 2.0 komen fietsers namelijk via 3D technieken en augmented reality oog in oog te staan met archeologen en hun vondsten. De vijf Archeo Fietsroutes zijn in het Nederlands, Duits en Engels te beleven. Ze werden op zondag 19 juni, tijdens de Nationale Archeologiedagen, voor het eerst aan het brede publiek gepresenteerd in het Limburgs Museum.

Speerpunten

De basis van de prachtige fietsroutes wordt gevormd door 17 archeologische s peerpunten. Dat zijn grote markeringen in het landschap, verspreid over heel Limburg. Bij die speerpunten ontdek je met de eenvoudig te gebruiken Archeo Route Limburg 2.0 app de archeologische schatten van Limburg. De fietsroutes zijn ook in de app beschikbaar.

Podcasts

Behalve langs de speerpunten leidt elke fietsroute je langs nog veel meer historische hotspots. Er zijn 15 luisterplekken verspreid over de routes Daar ontdek je via een podcast meer over het ‘Leven langs de Maas’ in het verleden, maar wordt ook een koppeling gelegd naar het heden. Welke invloed heeft Moeder Maas op ons leven? In Midden-Limburg vind je bijvoorbeeld luisterplekken bij de Rattentoren in Roermond en het zwaard van Buggenum. 

Integratie in Archeoroute Limburg app 

Een nieuwe toevoeging aan de Archeo Route app is dat deze fietsroutes volledig zijn opgenomen in de Archeo Route Limburg app. De routes lopen via knooppunten. De fietser kan de route met de smartphone in de broekzak fietsen en wordt op interessante locaties vi a een belletje gewaarschuwd om even te stoppen.

Prachtige natuur en historische verhalen  

De vijf routes Maastricht-Elsloo, Roermond-Neer, Roermond-Beegden, Lottum-Blitterswijck en Blitterswijck- Aijen lopen door de hele provincie. Ze laten je prachtige natuur zien en vertellen je onderweg de mooiste historische verhalen. Een kleine greep daaruit: de 16e eeuwse Slakmolen in Elsloo, Sint Christoffel bovenop de kathedraal van Roermond, het vermeende vikingverleden van Asselt, de Germaanse oorsprong van Horn, het fraaie Maaspark Ooijen Wanssum, de kasteelruïne van Blitterswijck en het beroemde paardengraf van Borgharen bij de Grensmaas.

Partners 

De fietsroutes zijn een initiatief van Limburg Marketing, Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de provincie Limburg en het Limburgs Museum. 

Foto Limburg Marketing
300622/HvL

Wellicht interessant