img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

20-7-2022 18:15

Nationaal Hitteplan en smogwaarschuwing ingetrokken per 21 juli 2022

20 juli 2022 - Vanaf donderdag 21 juli is het Nationaal Hitteplan niet meer actief. Het RIVM trekt ook de waarschuwing voor smog door ozon in. Na woensdag 20 juli koelt het af en ook de komende dagen wordt het op de meeste plaatsen minder warm. Het KNMI en het RIVM blijven alert op nieuwe periodes van aanhoudende warmte.

img

Nationaal Hitteplan

Het Nationaal Hitteplan was actief in het gehele land van maandag 18 juli tot en met woensdag 20 juli. Het plan treedt in werking als er een periode van aanhoudende hitte verwacht wordt. Aanhoudend warm weer vormt een gezondheidsrisico voor bepaalde groepen mensen. Met name zeer jonge kinderen, ouderen, mensen in zorghuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn risicogroepen.

Smog door ozon

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om binnen te blijven en om zware lichamelijke inspanning te beperken. In Europa zijn voor ozon een informatie- en een alarmdrempel vastgesteld. De EUEuropean Union-informatiedrempel is 180 microgram ozon per kubieke meter lucht. Bij (dreigende) overschrijding van deze waarde kunnen mensen die gevoelig zijn voor smog klachten krijgen. Het RIVM brengt dan een waarschuwing uit. De luchtkwaliteit is dan "slecht" volgens de Nederlandse Luchtkwaliteitsindex.

Bron RIVM
200722/HvL

Wellicht interessant