img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-7-2022 15:31

Vrienden van Laurentius doneren spellen voor kwetsbare ouderen

Roermond - 21 juli 2022 - Karin en Karin, allebei vrijwilliger van het project ‘kwetsbare ouderen’ in het Laurentius Ziekenhuis Roermond ontvingen onlangs uit handen van Chris Ketelaars van de stichting Vrienden van Laurentius een goed gevulde doos met spellen. Deze spellen nemen zij mee wanneer zij een rondje maken over de verpleegafdelingen om contact te leggen met kwetsbare ouderen die al een tijdje in het Roermondse ziekenhuis verblijven.

De spellen zijn speciaal voor dit doel geselecteerd: ze zijn goed te reinigen, de materialen zijn extra groot voor een goede grip en sluiten aan bij de beleefwereld van de oudere patiënt, bijvoorbeeld doordat ze voorzien zijn van afbeeldingen van vroeger. Dat laatste biedt meteen al aanknopingspunten voor een spontaan gesprek, merkten de vrijwilligers.

Over het project kwetsbare ouderen

Op de verpleegafdeling interne geneeskunde merkte men dat sommige oudere patiënten behoefte hebben aan wat extra aandacht tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Sommige patiënten wachten bijvoorbeeld al een tijdje op een plek in een verzorgingshuis, anderen krijgen niet zo vaak bezoek. Een beetje afleiding is dan zeer welkom.

Verpleegkundige Denise nam contact op met vrijwilligerscoördinator Yvonne en samen hebben ze het project ‘kwetsbare ouderen’ opgezet, waarbij vrijwilligers regelmatig een rondje over de afdeling maken om te kijken wie er behoefte heeft aan wat aanspraak, een korte wandeling of gezellig een kopje koffie. Tijdens de coronapandemie is het project tijdelijk stil komen te liggen, maar inmiddels is het project weer opgestart en zelfs uitgebreid naar de afdelingen oncologie, neurologie en de longgeneeskunde. De ontvangen spellen komen erg van pas bij het laagdrempelig in contact komen met de patiënten. 

Foto's Laurentius Ziekenhuis (Foto 1: Chris Ketelaars deelt de spellen uit aan vrijwilligsters 
Karin en Karin, verpleegkundige Denise en vrijwilligerscoördinator Yvonne. Foto 2: Karin test één
van de spellen uit samen met een patiënte)
210722/HvL

Wellicht interessant