img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-9-2022 12:05

Opleiding tot Ervaringsdeskundige in Midden-Limburg zorgt voor versterking zorg

Midden-Limburg - 6 september 2022 - Gilde Opleidingen, UWV, gemeenten en verschillende zorgaanbieders in Midden-Limburg starten samen een opleiding tot Ervaringsdeskundige. De ervaringsdeskundigen in opleiding gaan bij de start van het schooljaar ook meteen aan de slag bij een van de zorgaanbieders. 18 Medewerkers in opleiding hadden gisteren hun eerste schooldag. De bestuurders van Gilde Opleidingen en de zorgorganisaties hebben een intentieverklaring ondertekend om de samenwerking te bekrachtigen.

Ervaringsdeskundigen als bron van inspiratie

Binnen de zorg is er steeds meer vraag naar gekwalificeerde ervaringsdeskundigen. Ervaringsdeskundigen hebben zelf te maken gehad met psychische klachten of verslaving. Zij hebben zelf een herstelproces doorlopen. Hun ervaringskennis is een belangrijke kennisbron geworden voor de hulp aan anderen die te maken hebben met verslaving of psychische klachten. Zij herkennen de problematiek van zorgvragers als geen ander en zijn voor hen een grote bron van inspiratie en motivatie.

Hoe ziet de opleiding eruit?

De medewerkers in opleiding volgen de MBO niveau 4 opleiding Sociaal Werk aangevuld met lessen ervaringsdeskundigheid. Zij werken 24 uur per week en gaan één dag per week naar school. Na hun studie kunnen ze als ervaringsdeskundige én sociaal werker aan het werk. Gilde Opleidingen heeft de opleiding samen met de zorgorganisaties ontwikkeld. 

Rob Hermans, Gilde Opleidingen: “Stap voor stap hebben we in een mooie samenwerking met alle partners de opleiding vormgegeven. Dit project is van grote waarde voor de zorg in de regio, en – niet te vergeten – voor de medewerkers in opleiding die een nieuw perspectief krijgen. We zijn trots op het resultaat dat we samen hebben bereikt."

Op school krijgen de medewerkers in opleiding les van docenten en ervaringsdeskundigen. Zo wordt ervaringskennis actief in het onderwijs vervlochten en sluit deze opleiding naadloos aan op de praktijk.

Samenwerkingsverband

Afgelopen jaar hebben Gilde Opleidingen en de aangesloten zorgaanbieders, Mutsaersstichting, Care+, Leger des Heils, Incluzio, XONAR, Moveoo, Confidence Twende en MET ggz de opleiding ontwikkeld en samen met UWV en gemeenten de kandidaten geworven en geselecteerd. 

Foto's Gilde Opleidingen:  
Foto 1: Werkgevers – Gilde Opleidingen en de zorgorganisaties met ondertekende intentieverklaring
Foto 2: Klas – Medewerkers in opleiding
Foto 3: Werkgroep – Afgevaardigden van het samenwerkingsverband 060922/HvL

Wellicht interessant