img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

30-11-2022 11:27

Laurentius Ziekenhuis Limburgse primeur behandeling goedaardige schildklierknobbels

Roermond - 30 november 2022 - De afgelopen periode heeft het Laurentius Ziekenhuis Roermond met succes als eerste Limburgse ziekenhuis de radiofrequente ablatie, in het kort RFA, uitgevoerd om patiënten af te helpen van goedaardige knobbels op de schildklier. Deze behandeling is minder belastend voor de patiënt en kent minder complicaties in vergelijking tot de huidige methodes. Om te bepalen of een patiënt geschikt is voor deze nieuwe behandeling vindt vooraf een screening in het ziekenhuis plaats.

img

RFA

Bij RFA wordt gebruikt gemaakt van een speciale naald die de cellen in de knobbel kort verhit waardoor de knobbel langzaam zal verschrompelen. Het gezonde schildklierweefsel blijft hierbij  in tact.

Internist Femke Deelen: ”Het grote voordeel van deze behandeling is dat RFA vergeleken met een operatie of een therapie met radioactief jodium veel patiëntvriendelijker is. De patiënt kan doorgaans al na een paar uur naar huis en ervaart na de behandeling nauwelijks klachten.” 

De behandeling wordt uitgevoerd door een interventieradioloog nadat de patiënt in slaap is gebracht.

Goedaardige schildklierknobbel

Een knobbel in de schildklier komt relatief vaak voor bij volwassenen. In de meeste gevallen is de knobbel, ook wel schildkliernodus genoemd, goedaardig en veroorzaakt hij geen klachten. Soms geeft een schildklierknobbel toch klachten zoals een drukkend gevoel in de hals, moeite met slikken of een moeizame, piepende ademhaling. De klachten kunnen ook van esthetische aard zijn wanneer men het vervelend vindt dat de knobbel aan de buitenkant zichtbaar is in de hals.

Patiënten met deze klachten worden door de huisarts doorgestuurd naar de internist. Om te bepalen of een patiënt geschikt is voor deze nieuwe behandeling vindt vooraf een screening in het ziekenhuis plaats.

Foto Laurentius Ziekenhuis (Frank Raat en Femke Deelen)
301122/HvL

Wellicht interessant