img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-1-2023 13:30

Universteit Maastricht - Woningisolatie binnen 2,5 jaar terugverdiend

Limburg - 12 januari 2023 - Woningisolatie leidt tot een gemiddelde daling van 20 procent in gasverbruik. Dat is de conclusie van onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM). Met de huidige gasprijzen kan een gezin per jaar maar liefst € 866 besparen en is de investering in isolatie al binnen 2,5 jaar terugverdiend.

img

Er wordt vaak beweerd dat isolatie van een woning een goede investering is, maar er is nog niet veel onderzoek naar gedaan. Daar heeft de Universiteit Maastricht nu verandering in gebracht. En wat blijkt? Bij de huidige hoge gasprijzen blijkt isolatie zeker de moeite waard om in overweging te nemen. Er zal gemiddeld een daling van 20 procent in gasverbruik zijn, en door bijvoorbeeld dakisolatie en spouwmuurisolatie in Limburg te combineren, kan dit zelfs oplopen tot bijna 50 procent afname van gasverbruik.

In het onderzoek is ook gekeken naar hoe het gedrag van huishoudens verandert na de isolatie van de woning. Er is vaak de verwachting dat als de energierekening daalt, dat huishoudens de thermostaat hoger zetten of meer elektrische apparaten gaan gebruiken, maar dit is niet gebleken. Dit betekent dat de besparing in energiekosten volledig behouden blijft.

Subsidie

De gegevens van een isolatiebedrijf in Maastricht laten zien dat er steeds meer mensen isoleren en gebruik maken van subsidies. Echter, de Universiteit Maastricht stelt dat een deel van deze subsidies moet worden stopgezet. De terugverdientijd is namelijk zo kort, dat het volgens de universiteit een lucratieve investering is. Vooral huishoudens met een hoger inkomen hebben volgens het instituut geen subsidie nodig. Tegelijkertijd is de universiteit er wel van overtuigd dat het belangrijk is om lage inkomens en woningcorporaties te blijven ondersteunen met subsidies.

Volgens de Universiteit Maastricht kan de besparing op subsidie gebruikt worden voor andere duurzame doeleinden, zoals de installatie van warmtepompen. Deze zijn een belangrijke stap in het verduurzamen van woningen. Hoewel isolatie de eerste stap is, is het uiteindelijk gericht op elektrificatie, en huishoudens kunnen dan wat extra financieel ondersteuning gebruiken.

Meer informatie

Benieuwd naar het hele onderzoek? Meer informatie is te vinden op de website van ESB.

Stockfoto

 

Wellicht interessant