img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-1-2023 12:35

Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar

15 januari 2023 - Morgen, maandag 16 januari is de ‘meest deprimerende dag van het jaar’ en wordt daarom Blue Monday genoemd. Het kan maar zo een dag worden waarop je het gevoel hebt dat niets van de grond lijkt te komen of dat alles mislukt. De naam Blue Monday is ooit gegeven aan de derde maandag van januari, maar door wie en waarom eigenlijk? 

img

Waar komt Blue Monday vandaan?

Dit is wat Wikipedia hierover schrijft: 

De Britse psycholoog Cliff Arnall bedacht de term Blue Monday in 2005 op basis van een, naar eigen zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de derde maandag van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat het uitvoeren van goede voornemens mislukt is en de vakanties nog ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog steeds donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek.

Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen.

Volgens een persbericht van de Britse Mental Health Foundation is Arnalls formule:Hierin is W een maat voor het weer, D voor de schulden, d voor het maandelijkse salaris, T voor hoelang geleden het kerst was, Q staat voor hoe goed men nog de goede voornemens volhoudt, M voor het motivatieniveau en Na voor het gevoel om actie te ondernemen. Er wordt niet aangegeven wat de eenheden van de variabelen zijn.

Het goede nieuws is dat deze dag slechts 24 uur duurt, gelukkig maar voor al diegenen die zich hierin herkennen. Ongetwijfeld zijn er ook mensen ook die nergens last van hebben en voor wie het een gewone maandag is. Hopelijk zijn zij veruit in de meerderheid! 

150123/HvL

 

Wellicht interessant