img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

9-2-2023 16:24

Warmetruiendag 2023 - Nóg kouder dan normaal door energiecrisis

9 februari 2023 - Vrijdag 10 februari is de jaarlijkse Warmetruiendag, georganiseerd door Klimaatverbond. Veel mensen hebben deze winter elke dag Warmetruiendag. Energiebesparing staat vanwege de energie- én klimaatcrisis met stip op 1. De vraag nu is: hoe snel schalen we onze huidige klimaatambities op naar de ruim 80% energiebesparing die mogelijk én nodig is? De oproep is ook dit jaar om de verwarming lager te zetten en een extra warme trui aan te trekken! 

img

Wat is de weersvoorspelling? 

Op Warmetruiendag ligt de temperatuur aan het begin van de ochtend rond of net boven het vriespunt. In het binnenland kan het plaatselijk een beetje vriezen. Deze waarden zijn heel gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Als je vrijdag vroeg op pad gaat is het minder koud dan de afgelopen dagen. De afgelopen nachten vroor het op grote schaal 2 tot 6 graden en ook komende nacht vriest het 2 tot 5 graden. Door het zonnige weer werd het binnenshuis in een zonnige kamer vrij snel warm. Vrijdag ligt de temperatuur in de vroege ochtend op veel plaatsen rond of net boven het vriespunt. In het binnenland kan het plaatselijk een beetje vriezen. Daarmee is het niet zo koud als de afgelopen dagen, maar doordat er vrij veel bewolking is blijft het binnenshuis ook langer fris.

Vrijdagmiddag wordt het een graad of 7. Daarmee is het net een graadje warmer dan gemiddeld deze tijd van het jaar. Er zijn veel wolkenvelden, maar het blijft op de meeste plaatsen droog.

Vorig jaar was het op Warmetruiendag zonniger met op veel plaatsen 4 tot 7 uur zon. De middagtemperatuur lag op 7 of 8 graden, maar in de avond ging het op grote schaal vriezen.

Bron: Weeronline.nl

Nooduitgang klimaatcrisis: samen in actie

Sinds de eerste Warmetruiendag in 2007 deden meer dan 3 miljoen mensen mee en dit jaar staat de teller met 250.000 mensen alweer ruim zo hoog als voor de lockdowns. Mensen zijn actiebereid en weten: samen energie besparen geeft energie! Samen doorbreken we de mythe van machteloosheid.

Klimaatverbond Nederland

Warmetruiendag vraagt op vrijdag 10 februari aan mensen: verwarm jezelf, niet de wereld. Warmetruiendag wordt ieder jaar op een vrijdag in februari, rond de ‘verjaardag’ van de inwerkingtreding van het Kyotoprotocol – het eerste wereldwijde klimaatverdrag-,  georganiseerd door Klimaatverbond Nederland. Klimaatverbond Nederland is de samenwerking van 150 gemeenten, provincies en waterschappen voor impactvol klimaatbeleid.

"Meedoen aan Warmetruiendag is simpel: zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie én 6% CO2 per graad; samen gaan we op naar 80% energiebesparing."

Bron: Klimaatverbond Nederland

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Stockfoto
090223/HvL

Wellicht interessant