img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-2-2023 12:51

Nieuwe opleiding tot kraamverzorgende bij Gilde Opleidingen

Geleen - 17 februari 2023 – Deskundige en gemotiveerde kraamverzorgenden zorgen voor een goede en veilige start voor een pasgeboren baby, de moeder en het gezin. Maar ook de kraamzorg kampt met tekort aan personeel. Mede daardoor start Gilde Opleidingen met ingang van studiejaar 2023/2024 in Geleen een bol-opleiding (beroepsopleidende leerweg) tot kraamverzorgende. Ontwikkeld samen met kraamorganisaties, kinderopvang en zorg uit de regio.  

img

Tekort in de geboortezorg

Door personeelstekorten komt het steeds vaker voor dat nieuwbakken ouders kortere kraamzorg krijgen. Regionaal is er (nog) geen aanbieder van een bol-opleiding (beroepsopleidende leerweg) tot kraamverzorgende. Momenteel krijgen studenten bij Gilde Opleidingen in het derde leerjaar van de opleiding Verzorgende-IG een verdieping in kraamzorg. Deze minimale verdieping zorgt er uiteindelijk vaak voor dat studenten aan de slag gaan in andere zorgsectoren.

Met het aanbieden van de bol-opleiding Kraamverzorgende die met ingang van studiejaar 2023/2024 van start gaat bij Gilde Opleidingen in Geleen, wordt meer potentieel geboden in de regio en profiteert de regio van meer vakmensen. 

Hoe ziet de opleiding eruit?

De nieuwe driejarige opleiding tot kraamverzorgende staat volledig in het teken van het jonge gezin. Niet alleen de (medische) zorg, maar ook het welzijn staat centraal. Denk aan positieve gezondheid, het geven van voorlichting en het signaleren en verwijzen bij specifieke vragen of complexe situaties. De diversiteit en complexiteit achter de voordeur vraagt voor stevige professionals die zelfstandig kunnen werken. 

Samenwerking met regionale bedrijven

Om de opleiding vorm te geven, wordt samengewerkt met Kraamcentrum Echt, Cicogna, KraamZus, Geboortezorg Limburg, LieV Kraamzorg Limburg, MIK & PIW Groep en Hoera kindercentra. Er wordt door deze organisaties gezegd: ‘Het is écht 5 voor 12’. Het eerste jaar van de opleiding richt zich breed op het jonge gezin. In het tweede en derde leerjaar wordt zoveel mogelijk gebruikgemaakt van een hybride leeromgeving in samenwerking met de regionale bedrijven. Zo kunnen studenten zich goed voorbereiden op hun toekomst in het bedrijfsleven, op de arbeidsmarkt én op het echte werk. 

Start na de zomervakantie

De eerste aanmeldingen voor de opleiding stromen inmiddels binnen. De eerste studenten starten direct na de zomervakantie.

Stockfoto
170223/HvL

Wellicht interessant