img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

18-2-2023 12:43

Vijf mooie wandelroutes in De Groote Peel

Meijel/Ospel - 18 februari 2023 - Er zijn natuurlijk ook mensen die graag het Vastelaovesgedruis willen ontvluchten... Voor degenen die graag de rust opzoeken én van wandelen houden, brengen we hier graag vijf wandelroutes van diverse afstanden - tips van Wandel.nl - onder de aandacht door Nationaal Park De Groote Peel. Een indrukwekkend moerasgebied, dat is ontstaan door de afgraving van het veenmoeras.  

img

Wandelroute Meerbaansblaak  

Een kleine wandeling, waar je de tijd voor kunt nemen. Je komt langs het Meerbaansblaak, waar je geniet van de weerspiegelingen in het water. Vanuit de vogelkijkhut heb je een fantastisch zicht op de watervogels die niets in de gaten lijken te hebben. De vlonders voeren je door het moerasgebied naar de bijenstal en de kruidentuin.

Afstand: 2,4 kilometer
Markering: gele paaltjes
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Wandelroute Knuppelbrug Groote Peel

Dankzij de knuppelbruggetjes houd je droge voeten tijdens deze wandeling door De Groote Peel. Let op, een van de knuppelbruggen op de knuppelbrugroute (rode schildjes) is tijdelijk niet toegankelijk. De knuppelbrug verkeert in slechte staat en wordt vervangen door een kade. Volg de omleiding op de routepaaltjes, of vraag meer informatie bij Buitencentrum de Pelen. De route is op dit moment iets korter (2,8 km).

Afstand: 3,2 kilometer
Markering: rode paaltjes
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Boswachterspad Mussenbaan

Volg de blauwe paaltjes voor een wandeling die je alle facetten van De Groote Peel laat zien. Je loopt over knuppelbruggen, de grens tussen Limburg en Brabant en over de paden die tijdens de vroegere turfwinning zijn ontstaan. Om je heen zie je weids en open moeras, landerijen en weidevogels. Bij de uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht en kun je de sporen van de turfwinning goed zien. De peelbanen liggen als verhoogde paden door het landschap. De veenhoogtemeter op de route laat zien hoe hoog het veen vroeger was.

Afstand: 5,6 kilometer
Markering: blauwe paaltjes
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Wandelroute Paardenbegrazing Groote Peel

Deze wandelroute is niet gemarkeerd, maar de route is verkrijgbaar bij Buitencentrum De Pelen. De wandeling voert je naar de Amsloberg. Dit is het hoogste punt in de Peel, waar ’s zomers de heide uitbundig paars bloeit. De zandkop ligt net iets hoger dan de omgeving, waardoor je een mooi uitzicht hebt over de rest van het gebied.

Afstand: 9 kilometer
Markering: geen
Startpunt: Buitencentrum de Pelen, Moostdijk 15, Ospel

Vossenbergtocht

Deze wandeling voert je van Meijel door het buitengebied en De Groote Peel. Aan de rand van De Groote Peel ligt de Vossenberg. Dit deel van de Peel speelde in de Tweede Wereldoorlog een grote rol. Hier vochten soldaten op de drassige grond voor de vrijheid van Nederland. Je ziet hier nog veel sporen van terug, zoals de bunkers en kazematten, die deel uitmaakten van de Peelraamstelling. Hier vind je ook de 22 meterhoge uitkijktoren Belfort, de je een weids uitzicht over de omgeving biedt. Vanaf de toren loopt een pad, dat gebruikt werd ten tijde van de turfwinning, maar in de oorlog een belangrijke vluchtroute vormde van Meijel naar Brabant.

Afstand: 16 kilometer
Markering: geen (zie hier de route)
Startpunt: Sint Nicolaaskerk, Kerkstraat 1, Meijel 

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
180223/HvL

 

Wellicht interessant