img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-4-2019 10:00

Aangespoeld plastic snipperafval bij Molenplas ramp voor flora en fauna

Stevensweert - De oevers van de Molenplas zijn bedekt met enorme hoeveelheden aangespoeld plastic snipperafval. Volgens Natuurmonumenten is de vervuiling in het natuurgebied onacceptabel en een ramp voor de flora en fauna. Er is aangifte gedaan bij de politie. Op dit moment is een intensieve opruimactie met een speciale stofzuiger in volle gang, maar de ruiming is bijzonder lastig, zo meldt Natuurmonumenten op haar website.

img

De aangespoelde afvalsnippers zijn door de recente hoge waterstanden compacter bij elkaar gespoeld, het is droog weer en de start van het groeiseizoen is nog maar net begonnen. We kunnen in deze dagen zoveel mogelijk van die rotzooi ruimen", aldus Beheercoördinator Huub Joosten.

"Met een soort super-stofzuiger kunnen we de miljoenen snippers enigszins opzuigen en afvoeren. 300 Meter oever van de Molenplas leverde reeds een plastic snipperberg van 4000 kilo op. Dat was een relatief gemakkelijke oever met verharde bodem en een goede bereikbaarheid voor de machine. We hebben echter nog zo'n 800 meter oever met inhammen, moerasstroken en ooibos te gaan. Dat krijgen we op de korte termijn helaas niet rond. We respecteren natuurlijk het broedseizoen. Verder zal de weelderig groeiende riviernatuur zeer spoedig alles bedekken."

De Beheereenheid heeft van dit milieu-delict aangifte gedaan bij de politie. Daarmee wordt een strafrechterlijk onderzoek naar de oorzaak in gang gezet. Natuurmonumenten rekent er op dat de bron opgespoord kan worden. De route van dit specifieke plastic snipperafval is immers te traceren via de loop van de Oude Maas en de Geleenbeek. Natuurmonumenten zal de veroorzaker aansprakelijk stellen voor de geleden schade, die nu reeds ongeveer €20.000 bedraagt. De verdere schade op de korte en langere termijn voor de flora en fauna is nu nog niet bekend en is lastig in te schatten. Er wordt rekening gehouden met meer milieuschade aan in- en uitstroomzijde van de Molenplas.  

Bron en foto: www.natuurmonumenten.nl 

Wellicht interessant